Mujo Hošić izbrisan iz evidencije SDU-a

Radiosarajevo.ba
Mujo Hošić izbrisan iz evidencije SDU-a

Mujo Hošić, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, izbrisan je iz evidencije Socijaldemokratske unije Bosne i Hercegovine (SDUBiH). Hošića je jučer iz SDU-a 'iščlanilo' Predsjedništvo stranke, na jučerašnjoj sjednici, čiji je član bio i Hošić.

Hošić se prije nekoliko dana proglasio „samostalnim“. Kako je ranije izjavio, na ovaj potez odlučio se „iz protesta zbog izraženog komformizma, nepotizma i povlađivačkog ponašanja naspram parlamentarne većine koju ispoljavaju pojedini članovi Predsjedništva SDU na čelu s Mirom Lazovićem i Emirom Zlatarom.“ 

Sjednici su prisustvovali članovi Predsjedništva Ivo Komšić, Slavko Dragičević, Miro Lazović, Meliha Lekić, Elvir Sadiković, Esad Piknjač, Esad Kitić, Refik Avdić, Muazem Gerin te Stjepan Kljuić i Emir Zlatar, a sjednici je prisutvovao i predsjednik Glavnog odbora Darko Ružić. 

Tad je kazao da će zalediti funkciju člana Predsjedništva SDU, ali da „ostaje i dalje vjeran ideji socijaldemokratije i ostaje i dalje član SDU BiH“.

Predsjedništvo ove stranke je, kako se navodi u saopćenju, osudilo postupak i odbacilo izjave poslanika Hošića, a najavili su pokretanje procedure njegovog brisanja iz evidencije stranke, s obzirom da on nema izborni legitimitet nego mu je ustupljen mandat.

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništvo je usvojilo zaključak o nastavku pripreme Kongresa stranke. Kako je saopćeno iz SDU-a, zaključeno je i da će biti sazvan vanredni Kongres stranke „ukoliko se nastave opstrukcije pripreme i održavanja Kongresa koji je Glavni odbor zakazao za posljednju subotu u oktobru“. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije