Mujezinović: Vlada FBiH nije odustala od "Agrokomerca"

Radiosarajevo.ba
Mujezinović: Vlada FBiH nije odustala od "Agrokomerca"

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović uputio je danas velikokladuškom “Agrokomercu” pismo u kojem ih informira o aktivnostima koje Vlada FBiH poduzima u cilju institucionalnog rješavanja dvije decenije starih problema.

Mujezinović ističe kako ih o ovim aktivnostima želi upoznati zbog neargumentiranih izjava koje se tiču odnosa Vlade FBiH prema Agrokomercu d.d. Velika Kladuša, odnosno tvrdnji koje se često spominju u posljednje vrijeme da se Vlada FBiH ponaša ignorantski prema toj kompaniji.

Federalni premijer smatra da Strateški tim koji je ranije imenovan nije mogao niti može završiti započeti posao, te da je zbog toga rješavanje ovih problema prebačeno na institucije sistema.

On u pismu izražava podršku daljem radu Strateškog tima, ali u izmijenjenom sastavu i na čelu s predstavnikom Vlade Unsko-sanskog kantona, odnosno tijela koje će biti savjetodavni organ uprave kompanije.

Podsjeća da je Vlada FBiH na svojoj 110. sjednici imenovala direktora ovog preduzeća i dala mu punu podršku u njegovom radu. Obavljeni su i preliminarni razgovori sa potencijalnim privrednicima koji bi mogli pomoći u revitalizaciji ‘Agrokomerca’.

Mujezinović također napominje da je na njegovu inicijativu zakazana posjeta Unsko-sanskom kantonu, s akcentom na posjetu i razgovore u ‘Agrokomercu’.

"Posjeta se dogovara više od deset dana i trebala je uslijediti 13. augusta, ali u nemogućnosti da, zbog korištenja godišnjih odmora, okupim sve neophodne učesnike, posjeta je pomjerena za 17. augusta. Isto tako, od Vlade Unsko-sanskog kantona još nemam konačan stav u vezi s ovom posjetom", navodi premijer Mujezinović u pismu.

Dodaje kako "oni u Agrokomercu d.d. Velika Kladuša i oko njega koji su 20 proteklih godina stvarali i gomilali probleme traže da se ti problemi riješe preko noći".

"Nadam se konstruktivnom pristupu svih učesnika na razgovorima 17. augusta, s ciljem iznalaženja najpovoljnijih rješenja za ovaj prijeratni gigant", kaže se na kraju pisma federalnog premijera Mustafe Mujezinovića koje prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vezano:
Štrajkački odbor Agrokomerca: Radikalnije mjere

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije