Mujezinović: Vlada FBiH je talac predizborne godine

Radiosarajevo.ba
Mujezinović: Vlada FBiH je talac predizborne godine

"Vlada Federacije BiH je talac predizborne godine", rekao je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Mustafa Mujezinović u emisiji Dnevnik D FTV-a.

Mujezinović je dodao da su prisutni i nagomilani problemi iz prethodnih godina, svjetska ekonomska kriza, mnogo političkih turbulencija koje ne idu u prilog njenoj efikasnosti... Vlada jeste u krizi, ali radi u skladu s okolnostima i mogućnostima i pored toga što joj nedostaje jedan ministar.

"Nastojimo imati dobru saradnju i u 98-99% pitanja smo istomišljenici. Ono što ne štima i što se prije guralo pod tepih, izvadio sam da riješimo. Između ostalog, i imenovanja", rekao je Mujezinović i dodao da potpredsjednica Borjana Krišto nije u pravu kad kaže da je ništa ne obavezuje dati pristanak na imenovanje ministra prostornog uređenja. Na to je, kaže, obavezuje zakon, koji jasno kaže da u Vladi ima 17 ministarstava i koji propisuje nacionalnu strukturu.

Stand by aranžman s MMF-om ostat će, prema Mujezinovićevim riječima, upitan do zadnjeg momenta - dok ne dobijemo treću tranšu.

"MMF je predvidio da ta sredstva koristimo kao direktnu pomoć budžetima. Ako i nakon 2011. budemo trebali intervenciju u budžet, onda sistem ne valja, a znamo što ne valja – imamo deset kantona da bi jedan narod bio zadovoljan, imamo dva entiteta da bi drugi narod bio zadovoljan, onda imamo centralne institucije da bi treći narod bio zadovoljan, a to sve jako puno košta. To ostavlja posljedice na ekonomiju države, na sistem, troškove", kaže Mujezinović.

Što se tiče razvojnih projekata u narednoj godini, premijer FBiH tvrdi da za njih ima dovoljno sredstava. Tu nam je, prije svega, na raspolaganju 150 miliona KM koje smo deblokirali iz Elektroprijenosa i 51 milion eura od Austrijske vlade za rekonstrukciju pruge. Pokrenu li se projekti, onda se u narednoj godini može učiniti veliki pomak, tvrdi premijer.

Među korisnike prava na invalidnine sakrio se određen broj ljudi koji zloupotrebljavaju sistem - to što je općinski organ davao saglasnosti, falsifikovanjem dokumenata, medicinskih nalaza, korupcijom... "Moramo očistiti taj segment kako bismo dobili konačan spisak zaslužnih osoba. Niži organi su donosili rješenja, a Vlada FBiH je plaćala – to dvoje sada treba spojiti", poručio je premijer Mujezinović.

rtvfbih/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije