Mujezinović: Vlada će sama donijeti rješenja

Radiosarajevo.ba
Mujezinović: Vlada će sama donijeti rješenja

Vlada FBiH ne može provesti zaključke Parlamenta FBiH u oblasti boračko-invalidske zaštite i sama će donijeti rješenja ne samo u ovoj nego i u ostalim oblastima, kako bi do kraja godine "stala na noge", poručio je Mustafa Mujezinović, premijer FBiH.

On je objasnio kako zaključci Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nisu provodivi i ugrožavaju aranžman s MMF-om vrijedan 1,2 milijarde eura.

Naglasio je kako je Vlada FBiH zadužena da pravi rješenja i da vrijeme u "kojem živimo nije samouprava".

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici u petak je jednoglasno podržao zahtjeve dobitnika najviših ratnih priznanja, koji su dva dana protestovali pred Vladom i Parlamentom FBiH.

Zaključci podrazumijevaju izuzimanje svih boračkih kategorija iz ušteda, da zakon koji reguliše prava dobitnika priznanja bude na snazi nakon 1. januara 2010. godine, isplatu naknada RVI sa stepenom invalidnosti nižim od 60 odsto, te isplatu razlika od umanjenih naknada, kao i onih koje su nastale zbog neusklađivanja njihovih naknada s prosječnom platom u FBiH.

"Moramo donijeti privremene mjere koje će nam omogućiti da stanemo na noge. Moramo napraviti uštede, usvojiti reformske zakone, pripremiti budžet za 2010. godinu, kako bismo u 2011. godini imali razvojni budžet", istakao je Mujezinović, koji se nalazi u Istanbulu na zasjedanju MMF-a i Svjetske banke.

Kaže da vlast mora služiti narodu, ali ne na način koji je sada na snazi.

"Apelujem na političke stranke da odustanu od predizborne kampanje kako bi situacija u FBiH u ovoj godini bila stabilizirana", rekao je Mujezinović.

Jedan od zaključaka koji je usvojio Parlament je i smjena Zahida Crnkića, ministra za boračka pitanja. Mujezinović kaže da Crnkić najvjerovatnije neće biti smijenjen.

"Crnkić dobro radi svoj posao. Isposlovao je da Zakon o dobitnicima najviših ratnih priznanja ne bude ukinut", dodao je Mujezinović.

Crnkić je kazao kako će se o smjeni konsultovati s Mujezinovićem i Predsjedništvom SDA, ali da sam neće podnijeti ostavku.

"Neka me stranka razriješi ove dužnosti, ali uz obrazloženje. Ostavka je moralan čin, ali i priznanje za pogrešku. Nisam svojim radom ili neradom počinio nešto da bih dao ostavku", kazao je Crnkić.

Salmir Kaplan, portparol SDA, kazao je da će sjednica Predsjedništva stranke biti održana u srijedu, te da će na njoj biti razmatran zaključak Parlamenta koji se odnosi na Crnkićevu smjenu.

Šerif Patković, predsjednik Skupštine Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH, rekao je kako će na sjednici Skupštine uskoro biti usvojene aktivnosti na osnovu kojih će dobitnici najviših ratnih priznanja pratiti realizaciju zaključaka.

"Mujezinovićeve tvrdnje su telefonske izjave, a ne zvaničan stav. Valjda smo dosegnuli takav stepen da će Parlament inzistirati na provedbi zaključaka koje je usvojio", kaže Patković.

nezavisne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije