Mujezinović uputio pisma federalnim i kantonalnim ministarstvima

Radiosarajevo.ba
Mujezinović uputio pisma federalnim i kantonalnim ministarstvima

Osvježeno u 21:45

Polazeći od potrebe da se u utvrđenim rokovima realiziraju obaveze koje za Vladu FBiH proističu po osnovu stand-by aranžmana BiH sa MMF-om, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović danas je od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata zatražio da, u skladu sa postojećim zakonskim rješenjima, počne reviziju svih korisnika prava ostvarenih po propisima iz oblasti boračko-invalidske zaštite i po osnovu povoljnijih uvjeta penzionisanja.

U pismu se precizira da reviziju treba početi kontrolom rješenja onih korisnika koji su po ovim propisima posljednji uvedeni u pravo.

Premijer Mujezinović je danas uputio pismo i federalnom i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova sa zahtjevom da mu se do 7. augusta stave na raspolaganje podaci o neto plaćama policijskih službenika svih činova, kao i neto plaćama državnih službenika i namještenika federalnog i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i uprava policije.

Traženi pregledi podataka neophodni su radi sagledavanja ukupnog stanja o plaćama policijskih službenika u Federaciji BiH i preduzimanja daljnjih koraka u ovoj oblasti.

Od svih federalnih ministarstava premijer Mujezinović je danas također zatražio da u skladu sa zaključcima sa 108. sjednice Vlade FBiH blagovremeno završe detaljne analize pravilnika o unutrašnjoj organizaciji kako bi se sagledale objektivne potrebe u broju i strukturi uposlenih (službenika i namještenika) u organima uprave i, na toj osnovi, preduzele mjere u cilju racionalizacije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Blokiran novac od MMF-a

Novac od Međunarodnog monetarnog fonda blokiran je zbog nemogućnosti boračkih organizacija da se dogovore o načinu ušteda i Vlade Kantona Sarajevo jer nije umanjila plate za deset odsto, kazao je Mustafa Mujezinović, premijer FBiH.

On je istakao da 268 miliona KM, koliko je Federacija dobila iz prve tranše kredita od MMF-a, može biti operativno samo sa dva potpisa nakon što se ispoštuju dogovorene uštede i potrebne procedure.

Mujezinović je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Koordinacije porodica šehida i poginulih boraca BiH, kojoj su prisustvovali predsatvnici Saveza RVI BiH i Ministarstva za boračka pitanja FBiH, borcima poručio da sami moraju naći najbolje rješenje o uštedama na svojim naknadama. Kazao je da nema roka za dogovor među borcima, ali da je zbog nemogućnosti da se dogovore sve blokirano.

Izet Ganić, predsjednik Koordinacije šehida i poginulih boraca BiH, kaže kako će ova populacija pristati na uredbu ako će trajati šest mjeseci i ako će revizijom biti obuhvaćeni svi pripadnici boračkih populacija.

Mujezinović je naglasio da će revizijom biti obuhvaćeni svi pripadnici Oružanih snaga i to prvo osobe koje su rješenje dobile nakon 2004. godine.

Sve ide na reviziju

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović tvrdi da će revizijom biti obuhvaćene povoljne penzije, prijem u administraciju u posljednje dvije godine, privatizacija, pa i zakoni koji su usvojeni u parlamentu.

Istakao je da su su bivši pripadnici HVO-a u nezgodnom položaju.

"Pravo nakon 2004. godine ostvarilo je 14.000 RVI i porodica šehida i 9.000 pripadnika HVO-a. Ukupno 24.000 pripadnika HVO-a je ostvarilo pravo, što znači da bi, privremenom obustavom rješenja, njih gotovo pola ostalo bez naknada.

Vezano: Prva tranša MMF-a od 268 miliona KM na raspolaganju Federaciji

FENA/Nezavisne novine/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije