Mujezinović: Sistematski riješiti probleme

Radiosarajevo.ba
Mujezinović: Sistematski riješiti probleme

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Mustafa Mujezinović pokrenuo je inicijativu za sistemsko rješavanje svih dubioza u kompanijama sa većinskim državnim kapitalom, a posebno namjenske industrije, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Mujezinović u saopštenju navodi se da je zaduženo federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, po hitnom postupku, izradi i u proceduru uputi tekst zakona o upravljanju kompanijama sa većinskim državnim kapitalom.

"Ovim aktom trebalo bi urediti način sanacije dugova ovih kompanija prema penzijsko-invalidskom i zdravstvenom osiguranju i dobavljačima i komunalnim preduzećima, kao i način pokretanja proizvodnje", ističe Mujezinović.

Prema njegovom mišpljenju, zakonom bi trebalo regulisati i prodaju cjelina nepotrebnih za osnovnu djelatnost kompanija u procesu male privatizacije i način utroška sredstava dobijenih od te privatizacije.

On je najavio da će Vlada FBiH, nakon sprovođenjae mjera koje bi predvidio Zakon, posebnu pažnju posvetiti kompanijama koje imaju ugovorene poslove, dok bi kompanije koje to nemaju, dobile podršku u iznalaženju poslova.

Kompanije za koje se procijeni da imaju perspektivu imaće podršku za dobijanje kredita.

Mujezinović planira da predloži Vladi FBiH reprogramiranje ranijih kredita kompanija, gdje god je to moguće.

On je pozovao sve radnike kompanija koje imaju obezbjeđene energente i materijal, kao i ugovorene poslove, kao što je to slučaj sa "Pretisom", da se vrate na posao, jer je to jedini način da dođu do plata i novih poslova.

"Uz ovo treba reći da je prema Parlamentu FBiH pokrenuta inicijativa za rješavanje pitanja naplate starih potraživanja kompanija iz FBiH", navodi se u Mujezinovićevom pismu.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije