Mujezinović se pismenim putem obratio premijerima kantona

Radiosarajevo.ba
Mujezinović se pismenim putem obratio premijerima kantona

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović uputio je u četvrtak pismo premijerima svih deset kantona u FBiH, u kojem ih upozorava 'na ozbiljnost i potrebu hitne realizacije preuzetih obaveza'.

U pismu premijer Mujezinović kaže:

“U nemogućnosti da se, zbog korištenja godišnjih odmora većine kantonalnih premijera, održi kolegij premijera Federacije BiH i federalnog ministra finansija s kantonalnim premijerima i kantonalnim ministrima finansija, podsjećam vlade kantona na obavezu da, u što kraćem roku, dostave svoje saglasnosti na Aneks Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH, koji je vladama kantona ranije proslijeđen od Federalnog ministarstva pravde, čime će se ispuniti jedan od uslova daljnje realizacije stand-by aranžmana zaključenog s Međunarodnim monetarnim fondom.

Istovremeno vas podsjećam na obavezu donošenja izmjena i dopuna budžeta kantona i obavezu donošenja zakona o načinu ostvarivanja ušteda u kantonima. Potrebno je da, u što kraćem roku, usvojite i Federalnom ministarstvu finansija dostavite navedene dokumente. Napominjem da izmjene i dopune budžeta, a u skladu s preuzetim obavezama, trebaju u potpunosti ispoštovati utvrđene mjere štednje, i to:
- plaće, 10 posto umanjene od ukupne mase iz decembra 2008.godine; - naknade za korištenje godišnjeg odmora (regresa), u visini od 50 posto od prosjećne plaće u Federaciji BiH;
- naknade za ishranu (topli obrok), u toku rada u iznosu od 1 posto od prosjećne plaće u Federaciji BiH.

Preporučujem da se naknade za rad u komisijama ne isplaćuju državnim službenicima i namještenicima, koji su dužni te poslove obavljati u okviru svog radnog mjesta i radnog vremena.

Nakon što Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdi da su ispoštovane sve preuzete obaveze, ovlastit će premijera i dopremijere Federacije BiH da izvrše uplatu pripadajućih tranši prema kantonima. Do ispunjenja ovih uslova Federacija BiH će, onima koji plaću dobijaju iz budžeta Federacije BiH, isplaćivati aktontaciju plaće, u skladu sa spomenutim uslovima, što sugerišem i vladama kantona.

Želim još jednom ukazati vam na ozbiljnost i potrebu hitne realizacije preuzetih obaveza, s obzirom na upozorenja koja dobijamo od Međunarodnog monetarnog fonda“, navodi se u pismu federalnog premijera Mujezinovića upućenog premijerima kantona.

Premijer zatražio i pojačanu aktivnost policije

U pismu koje je premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović u četvrtak uputio čelnicima Federalnog i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te Federalne i Kantonalne uprave policije se navodi:

"Zabrinut sam što je u posljednje vrijeme učestala pojava izvršenja krivičnih djela, a naročito krivičnog djela razbojništva ili razbojničke krađe, uz upotrebu hladnog i vatrenog oružja, a koja su usmjerena prema turistima i stranim državljanima koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu, odnosno glavni grad Sarajevo, ali i prema građanima Bosne i Hercegovine”.

Federalni premijer traži da ovi organi, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzmu sve potrebne mjere i aktivnosti radi prevencije i suzbijanja ove, ali i drugih vrsta krivičnih djela.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije