Muftija Dedović: 'Radikalne nacionalističke politike razaraju duh Mostara'

2
Radiosarajevo.ba
Muftija Dedović: 'Radikalne nacionalističke politike razaraju duh Mostara'
Foto: Preporod / Muftija Dedović

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović danas je na džuma namazu ohrabrio povratnike u džematu Jasenica da istraju na zahtjevima dostojanstvenog života na svojim imanjima i u svojim domovima.

Podsjetio je kako je i džemat Jasenica bio među onim džematima koji su iskusili patnje i stradanje u vremenu kada se ovaj dio Gradskog područja Mostara pokušavao pretvoriti u prostor isključivo rezervisan za jednu politiku i jednu vjeru.

"To osporavanje nastavilo se i prilikom obnove ove džamije, pa i nakon toga, jer pamtimo i 10. oktobar 2006. godine, kada je džamija u rani sabah bila mučki napadnuta i gađana projektilom. Sretni smo što nismo ni tada, a nećemo ni sada posustati pred brutalnim zastrašivanjem ljudi koji jednostavno samo istrajavaju u ostvarivanju svojih prava. Pravo koje čovjek ima na adresu, grunt i imovinu ne ugrožava i ne osporava nikoga", istakao je muftija.

Ostvarivanje prava na punu slobodu, naveo je, dug je i težak proces, koji traje, koji uzima svoj danak u različitim sferama života.

"Naš je narod sačuvao historijsku višestoljetnu društvenu, vjersku i kulturnu supstancu ovog grada, zalagao se za njegov opstanak, branio njegovo ime i spreman je izgrađivati ga s drugima i drugačijima. No, nad Mostarom sve ove godine, od završetka rata pa naovamo, lebdi jedan proces i jedan projekat koji bi od njega napravio grad u kojem se realizuje majorizacija i potpuna dominacija jednih nad drugima, što je apsolutno neprihvatljivo i što protagonistima takve ideje nije uspjelo ni u najtežim ratnim danima kada je ovaj grad bio izložen bjesomučnom uništavanju i razaranju, a njegovi stanovnici - naročito Bošnjaci, izloženi progonima, protjerivanjima i potpunom fizičkom nestanku. Ideja isključivog Grada za samo Jedne, bez drugih i trećih i ostalih, nažalost još uvijek živi i nema znakova da slabi i gubi na intezitetu", rekao je muftija.

Muftija je u današnjoj hutbi govorio o blagodatima života, o značenju i vrijednostima slobode, važnosti funkcioniranja džemata, ulozi džamije i mekteba u životu vjernika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije