Mubarek noć: Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-bedr

1
Radiosarajevo.ba
Mubarek noć: Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-bedr
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Muslimani širom svijeta večeras, 26. marta, obilježavaju Lejletu-bedr, jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru. 

Tradicionalno se obilježava na 17. noć ramazana, te kao sjećanje na Bitku na Bedru. U svim džematima gdje se obavljala teravija namaz organizirana su predavanja i izvođeni prigodni programi. Na ovim programima izvođen je poseban tekst (Bedrija) u prozi u vidu dove u kojem se spominju imena svih 313 učesnika Bitke na Bedru.

Najvažnija noć za muslimane, Lejletu-l-kadr pada na 5. april 2024. godine.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur’ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur’ana. To je 'noć bolja od hiljadu mjeseci', a 'u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake'.

U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur’ana, najveće milosti ikad darovane. Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je 10. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije