MRV: Osuda skrnavljenja pravoslavne crkve kod Kupresa

1
Radiosarajevo.ba
MRV: Osuda skrnavljenja pravoslavne crkve kod Kupresa
Foto: MRV BiH / Crkva Blagovijesti Presvete Bogorodice u Donjem Vukovskom

Iz Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini (MRV) stiže vijest da je, nedaleko od Kupresa u mjestu Donje Vukovsko oskrnavljena pravoslavna crkva.

Kako se navodi iz MRV BiH, koje kroz projekat Monitoring napada na vjerske objekte već duži niz godina prati i nadzire i štiti sva sveta mjesta u Bosni i Hercegovini, ovaj napad na vjerski objekt u BiH desio se u četvrtak 5. augusta.

U objavi na Facebook stranici, iz Međureligijskog vijeća BiH naveli su da  "MRV oštro osuđuje napad na ovaj i svaki drugi vjerski objekat. Crkva Blagovijesti Presvete Bogorodice najstarija je crkva na Kupreškoj visoravni i pod zaštitom BiH kao nacionalni spomenik". 

Podsjećaju kako ovo nažalost nije prvi put da je crkva u blizini Kupresa skrnavljena i to u kratkom vremenskom periodu.

Na zvaničnoj stranici navode kako je "došlo do skrnavljenja najstarije Pravoslavne bogomolje na Kupreškoj visoravni, kao i rušenja nadgrobnog spomenika crkve Blagovijesti Presvete Bogorodice, prote Sime Popovića."

Iz MRV BiH podsjećaju kako je to razlog više da se pozovu nadležni organi vlasti da se počinioci konačno otkriju i identificiraju ali i procesuiraju.

Također, iz MRV zatražili su od svih relevantnih instanci da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako se ovakvi događaji u budućnosti ne bi mogli ponavljali.

Obavljen uviđaj

Na službenoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona 10 navodi se slijedeće:

"Dana, 05.08.2021 godine u 10,30 sati djelatnici PP Kupres zaprimili su dojavu da su od stane NN počinitelja ili više njih razbijena stakla na pravoslavnoj crkvi " Presvjetle Bogorodice" u mjestu Kudilji, Kupres.

Očevid na mjestu događaja obavili su djelatnici PS Kupres te tom prilikom utvrdili da su na crkvi razbijena dva prozorska stakla i da je srušen nadgrobni spomenik (križ) u dvorištu crkve".

Crkva Blagovijesti Presvete Bogorodice u Donjem Viukovskom - undefined

Foto: MRV BiH: Crkva Blagovijesti Presvete Bogorodice u Donjem Vukovskom

Podsjećamo, Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je 2007. godine graditeljsku cjelinu – Pravoslavna crkva Blagovijesti Presvete Bogorodice u Donjem Vukovskom iz Kupresa proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

Na stranici je navedeno kako se "početkom prvih decenija 16. stoljeća na Kuprešku visoravan doseljava pravoslavno stanovništvo sa kojim dolaze i svećenici".

Na zvaničnoj stranici KONS BIH navodi se da je ova pravoslavna crkva u Donjem Vukovskom podignuta ili obnovljena 1864. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije