MRV BiH osudilo vandalizam nad crkvom na Petrićevcu

Radiosarajevo.ba
MRV BiH osudilo vandalizam nad crkvom na Petrićevcu


Članovi Međureligijskog vijeća (MRV) BiH posjetili su danas katoličku crkvu u izgradnji u banjalučkom naselju Petrićevac i zajednički osudili jučerašnji napad na taj vjerski objekt, uoči velikog kršćanskog praznika Uskrsa.

Jovan Majstorović (25), osumnjičen da je zapalio vrata na obnovljenoj crkvi franjevačkog samostana u banjalučkom naselju Petrićevac, nakon kriminalističke obrade u policiji, pušten je na slobodu i protiv njega će biti pokrenut redovan krivični postupak za oštećenje tuđe stvari.

Sa članovima MRV-a u posjeti crkvi na Petrićevcu bio je danas i gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, koji je prethodno razgovarao s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, te izrazio žaljenje i ogorčenje zbog ovog vandalskog čina.

"U Banjoj Luci se takvo što ne smije dešavati, jer u ovom gradu svi građani moraju imaju pravo da žive sigurno i slobodno bez obzira na vjeru i naciju. Njihova i imovina vjerskih zajednica mora da bude zaštićena", naglasio je Gavranović.

Oni koji čine vandalizam, kao što je pomenuti na imovini katoličke crkve, ukazao je, "nemaju mjesta na slobodi i nemaju mjesta u ovom gradu".

Biskup Kopmarica je izrazio zahvalnost MRV-u BiH, koje je organiziralo današnji susret predstavnika vjerskih zajednica s lokalnim političarima na mjestu gdje se dogodio jučerašnji incident, kao i mogućnost da se taj čin osudi.

Izrazio je zadovoljstvo jer su predstavnici i lokalne i entitetske vlasti osudili vandalizam na Petrićevcu, a što, kako kaže, dodatno ulijeva sigurnost i smiruje tenzije koje su se nepotrebno podigle nakon ovog nemilog događaja, koji je desio baš uoči Uskrsa.

Rekao je da želi vjerovati i gradonačelniku Banje Luke i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović kako će se poduzeti sve da se rasvijetli ovaj nemili incident, da nakon one ružne poruke koja je otišla iz ovog grada, iz njega ponovo u "svijet idu radosne i smirujuće poruke".

Vandalizam je učinjen na župnoj samostanskoj crkvi na Petrićevcu, koja se podiže na mjestu u ratu potpuno srušene crkve i to na mjestu gdje je hodočastio blaženi papa Ivan Pavao II

"To je posebno važno za Banjalučane progane za vrijeme rata koji su morali izbjeći i koji sa čežnjom gledaju na svoj rodni grad i s nadom da se nekada ipak vrate nazad. Ovo je i poruka da se katolici ovdje ne smiju smatrati uljezima, jer oni su ovdje domaći i ne trebaju se i ne smiju skrivati kao miševi. Banja Luka je mnogo dužna svojim sugrađanima Hrvatima kojih sada nema više od pet posto i dužna je da im ovdje omoguće siguran život, dostojan čovjeka", naglasio je banjalučki biskup.

Jerej Slobodan Marin, predstavnik Srpske pravoslavne crkve (SPC) kazao je uime SPC i Banjalučke parohije da izražava žaljenje zbog napada na petrićevačku crkvu, i to upravo na Veliki petak, uoči Uskrsa.

"Uvjeren sam da to nije učinio nijedan istinski vjernik i nadamo se da će prestupnici koji su učinili to nedjelo odgovarati", rekao je Marin.

I glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muris efendija Spahić kazao je da su predstavnici ostalih vjerskih zajednica došli danas na Petrićevac da osude napad na katoličku crkvu.
Biskup Komarica je ranije rekao kako su ga franjevci upoznali da je, nažalost, ranije bilo verbalnih provokacija od okolnih mlađih ljudi, ali da to nisu htjeli stavljati „na velika zvona

"Ovo se desilo na Veliki petak, pred veliki blagdan katoličkog svijeta. Nije samo pričinjena materijalna šteta, jer ovo je vjerski objekat koji predstavlja simbol jednog naroda, jedne kulture i nacije, i agresija na njega predstavlja napad na kulturu jednog naroda. Svaki ovakav čin treba na takav način i tretirati", naglasio je Spahić.

Ukazao je i da se ovakvim napadima "nanosi teška duševana bol jednom narodu i zajednici".

"Naša je uloga da gajimo lijepe odnose, da čuvamo multietničku zajednicu, živimo u skladu i to je poruka naših vjera", zaključio je Spahić.

Predstavnici MRV-a vjeruju da će se zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica i crkava, predstavnika nadležnih organa vlasti i angažmanom medija osigurati bolja zaštita svih vjerskih objekata i drugih objekata od značaja za crkve i vjerske zajednice širom BiH.

Na Veliki petak, 29. marta, u jutarnjim satima zapaljena su jedna od dvojih ulaznih vrata na samostanskoj i župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog na Petrićevcu u Banjoj Luci.

Vatru na vratima crkve primijetio je jedan od samostanske braće, fra Josip Božić dok je, nakon zajedničke molitve, hodao ispred crkve.

Predstavnici vlasti u RS-u osudili su ovaj vandalizam, a biskup Komarica je potvrdio i da ga je telefonski zvao i predsjednik RS Milorad Dodik osuđujući ovaj napad i izražavajući spremnost da se nastala šteta nadoknadi.

Biskup Komarica je zahvalio Dodiku što se osobno javio i što osuđuje ovaj incident, koji je katolicima Banje Luke tim teže pao jer se dogodio na Veliki petak, osobiti dan za sve kršćane.

"Ne smijemo dozvoliti da razni destruktivci olako ruše i ugrožavaju ono što se uporno trudimo da izgrađujemo i čuvamo", rekao je biskup Komarica predsjedniku Dodiku, sa čime se i on složio. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije