Možemo odahnuti: Dolaze kiša i pljuskovi, poznato šta nas čeka za vikend

3
Radiosarajevo.ba
Možemo odahnuti: Dolaze kiša i pljuskovi, poznato šta nas čeka za vikend
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Prošetajte s nama Šeherom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Bugojno i Grude 16, Drvar i Livno 17, Bihać, Ivan-sedlo i Sanski Most 18, Sarajevo 21, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica 22, Gradačac 23, Mostar 24 stepena. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 941 milibar, za 1 milibar je niži od normalnog i sporo raste.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Nešto više oblačnosti očekuje se u istočnim i sjeveroistočnim područjima. Porast oblačnosti prema kraju dana i u večernjim satima, ponegdje na sjeveru i istoku Bosne može uvjetovati kišu ili lokalne pljuskove. Vjetar slab do umjeren na momente i pojačan južnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 29 do 34, na jugu do 36 stepeni.

U Sarajevu malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura oko 34 stepena.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA je relativno povoljna. Mada će temperature zraka blago opasti, uz nešto više svježine tokom noći, još uvijek će biti mnogo ugodnije u jutarnjim satima, dok su u drugom dijelu dana kod osjetljivih osoba moguće izraženije tegobe, ponajviše u vidu malaksalosti, glavobolje i promjene raspoloženja. Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi reducirati boravak na otvorenom. Neophodno je provoditi mjere zaštite od UV zračenja, te se pridržavati uputa savjetodavnih službi. Ugođaj bi dodatno mogli pokvariti lokalni pljuskovi u centralnoj i istočnoj Bosni.

Objavljena je prognoza za petak i za dane vikenda:

ZA 16.07.2021 (Petak)., u Bosni umjereno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti, u Bosni sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a najviša dnevna od 25 do 30, na jugu do 33 stepena.

ZA 17.07.2021 (Subota)., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Padavine će povremeno biti i intenzivnije. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a najviša dnevna od 25 do 30, na jugu do 33 stepena.

ZA 18.07.2021 (Nedjelja)., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 21, a najviša dnevna od 22 do 27, na jugu do 30 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije