Može li međunarodna zajednica riješiti krizu?

Radiosarajevo.ba
Može li međunarodna zajednica riješiti krizu?


Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) sastankom sa predstavnicima institucija BiH nastavili su jutros u Sarajevu dvodnevnu sjednicu tokom koje razmatraju ključna politička pitanja i izazove za BiH u ovoj godini.

Sastanku, pored međunarodnih zvaničnika, prisustvuju predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milorad Novković, predsjednik UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH Dragan Vrankić i direktor Regulatorne agencije za komunikacije Kemal Huseinović sa saradnicima.

Vijeće/za provedbu mira (Peace Implementation Council) međunarodno je tijelo zaduženo za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma. U Upravnom odboru PIC-a su predstavnici Kanade, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije, Japana, Rusije, SAD-a, Evropske unije i Turske.

Nakon sjednice trebali bi se znati stavovi međunarodne zajednice o najvažnijim političkim problemima i pitanjima u Bosni i Hercegovini. Najteže pitanja je svakako formirana vlast u Federaciji BiH nakon sjednice nepotpunog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Također, formiranje državne vlasti nikada nije bilo teže. Na ambasadorima u PIC-u i Valentinu Inzku je da pokušaju riješiti krizu koja se svakodnevno produbljuje.

Vijeće za provođenje mira također će razmatrati budućnost OHR-a u kontekstu najavljenog imenovanja specijalnog predstavnika Evropske unije, koji će imati drukčiji mandat nego do sada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije