Mostarski muftija: Važno je da prepoznamo suštine života i njima se posvetimo

0
Radiosarajevo.ba
Mostarski muftija: Važno je da prepoznamo suštine života i njima se posvetimo
Foto: Privatni album / Bajram-namaz u Mostaru

Bajram-namaz na području Mostarskog muftijstva klanjan je u 158 džamija i mesdžida.

Centralna bajramska svečanost održana je u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru gdje je Bajram namaz predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Uz podsjećanje na blagodati jednomjesečnog posta i stvarnih manifestacionih oblika koje su vjernici postizali na individualnom i kolektivnom planu muftije je u bajramskoj hutbi akcentirao važnost očuvanja dostignutih suštinskih usmjerenja na afirmaciji moralnih vrijednosti, dosljednom poimanju dobra i zla i jasnom razdvajanju istine i neistine, pravde i nepravde, lijepog i ružnog.

Nastavak akcije Meta 2: Uhapšeno 12 osoba, pronađeno 5 kg droge, vatreno oružje i motorna pila

Nastavak akcije Meta 2: Uhapšeno 12 osoba, pronađeno 5 kg droge, vatreno oružje i motorna pila

„Postom i svim drugim ramazanskim ibadetima nadilazili smo oporu svakodnevnicu života u kojoj je odveć previše nemira, straha, smutnje i nepovjerenja, a što naše živote uveliko opterećuje. Ramazan nam je dao toliko željeni smiraj, ostvarili smo sklad i harmoniju u sebi i s okolinom koja nas okružuje. A to bi trebao biti naš put i cilj kojemu težimo“, istakao je muftija.

Upozorio je na pogubnost uzaludnog trošenja energije u međusobnim razmiricama, besplodnim raspravama, trvenjima i ostalim besposlicama, jer je sreću oba svijeta, dodao je, jedino moguće naći u vjeri u Jednog i Jedinog Boga, a praktikovanjem dobrih djela sačuvati se od propasti.

„Sve granične kataklizmične situacije na zemlji, poput zemljotresa, poplava, olujnih nevremena i sličnih prirodnih nepogoda, posvješćuju čovjeku istinu o krhkosti njegova života. Govore o životu kao trenutku. Te nas pojave motiviraju da spoznamo suštinu i njoj se okrenemo. A ona nam govori da se okrenemo vjeri, činjenju dobročinstva, širenju pozitivnih vibracija na sve strane, suosjećanju i plemenitosti. Sve to nije nedostižno. Nije to ništa apstraktno. Naprotiv, sve to je toliko na dohvat ruke da se čovjek zapita zašto ne prihvatimo takav stil življenja“, prokomentirao je muftija.

Komentirajući aktuelnu političku krizu u Bosni i Hercegovini i moguće implikacije rata na istoku Evrope što se odražava na različite segmente života pozvao je vjernike da ostanu pribrani i budni, da se odgovorno ponašaju u svakom trenutku i da pri tome nastoje olakšati jedni drugima.

Ova kriza koja se posebno reflektira i na rast cijena hrane i brojnih životnih usluga, traži od nas solidarnost i brigu, posebno prema onima koji su u stanju stvarne potrebe. Niukom slučaju nije dozvoljeno na ovoj krizi da se profitira, da se zaračunavaju nerealne marže i otežava život i poslovanje ljudi“, upozorio je muftija.

Na kraju bajramske hutbe još jednom je pozvao vjernike da čuvaju snagu i izgrađenu duhovnost, koju ni u kom slučaju ne bi trebali potrošiti u profanim zabavama i konzumerizmu te da cijene poklonjene bajramske dane kao najljepše prilike u kojima će pokazati svoju vjernost Gospodaru svjetova i svijest o tome da su dani Bajrama dani prijateljstva i ugodnog druženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije