Mostar / Mostarka Irma Baralija tužila državu Bosnu i Hercegovinu

03. 12. 2018. u 17:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 611

Mostarka Irma Baralija, profesorica filozofije i sociologije te magistrica političkih znanosti, izjavila je danas u Mostaru kako je tužila državu Bosnu i Hercegovinu Europskom sudu za ljudska prava u Strausbourgu zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru, javlja Bljesak.info.

Svu papirologiju je, kako je kazala, poslala u lipnju, a tek nedavno je dobila povratnu informaciju, odnosno pismo od Suda u Strausbourgu u kojem se potvrđuje da je njezina aplikacija uredna i validna te da će sud razmatrati ovaj slučaj.

Govoreći o razlozima za podnošenje tužbe, Baralija je kazala kako Parlament BiH nije postupio po obavezujućoj presudi Ustavnog suda BiH iz 2010. godine vezano za slučaj Mostara te da su građani i građanke Mostara, odnosno svi oni kojima je Mostar mjesto prebivališta, bili spriječeni da sudjeluju u izbornom procesu 2012. i 2016. godine, dakle oduzeta su im njihova prava.

Naglasila je kako je BiH potpisnica Povelje o ljudskim pravima i protokola 12 te povelje gdje se govori o zabrani i diskriminaciji po bilo kojem osnovu, pa samim tim i po osnovu mjesta prebivališta, te da su njezina odvjetnica Dženana Hadžiomerović i ona smatrale da imaju osnova za tužbu. Kazala je kako ovo nije stranačka tužba, već pojedinačna te da nosi naziv "Baralija protiv BiH".

Iako je pojedinačna, pojašnjava Baralija, ona je u ime svih onih koji žive u Mostaru jer je zasnovana na kršenju prava.

"Nama se krše prava ne samo da budemo birani, nego i da biramo. Ja sam bila kandidatkinja na prošlim, općim izborima, i građani Mostara su mi, po broju glasova koje sam dobila, dali povjerenje. Da su bili lokalni izbori umjesto općih, ja bih bila u Gradskom vijeću Mostara", pojašnjava Baralija.

Ona smatra kako se u Mostaru događaju promjene, ali da se građanima Mostara ne dozvoljava da iskažu svoje mišljenje.

"To je ono što mora prestati, mora prestati upravljanje građanima ovoga grada i mora im se ponovo dati pravo da odlučuju o svojim životima, da donose odluke i da ne dozvole da bilo tko bez njih odlučuje o njima'', poručila je Baralija. Dodala je kako sljedeća godina nije izborna godina u BiH te da je to šansa da se traže izbori za Mostar.

"Izbore u Mostaru moramo tražiti u 2019. i mi ćemo dati sve od sebe da radimo na tome. Neovisno od presude, da li je dobili ili ne, važno je da se nastavimo boriti i da inzistiramo da se što prije održe izbori", poručila je Baralija.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća. Od tada, predstavnici stranaka nisu postigli sporazum o izmjenama spornih dijelova Statuta zbog čega lokalni izbori nisu ni održani, tako da grad trenutno funkcionira bez Gradskog vijeća.

NEMA KOMENTARA