Mostar: Završeni protesti, novi najavljeni za sutra

Radiosarajevo.ba
Mostar: Završeni protesti, novi najavljeni za sutra

15: 26 Više stotina osoba, koje se okupile na mirnom prosvjedu na Španskom trgu u Mostaru, razišlo se već nakon sat vremena. Za sutra u 13 sati najavljeno je ponovno okupljanje na Španskom trgu. Iako su se demonstranti razišli, više desetaka policajaca ostalo je osiguravati središte grada. 

Demonstranti su tokom današnjeg okupljanja iznijeli svoje zahtjeve, a to su rješavanje statusa djelatnika uništenih tvrtki, obvezno zapošljavanje socijalnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama, osiguranje sredstava za nezaposlene majke rodilje te povećanje, ujednačavanje socijalnih davanja na području Federacije Bosne i Hercegovine kao i pravo na život i pravo na rad, javlja Fena.

Također,  traže linearno povećanje mirovina, ukidanje dodatnog finansiranja poslanika i zaposlenika u organima uprave na osnovu raznih povjerenstava, ukidanje plaća ministara nakon isteka mandata, ujednačavanje plaća političara s plaćama ostalih zaposlenika javnog i privatnog sektora, smjenu vlade, smjenu premijera i ministara. 

13:37 Oko hiljadu ljudi okupilo se na Španskom trgu u Mostaru gdje su počeli mirni protesti.

Kako su nam potvrdile kolege sa radija Studio88 iz Mostara, protesti za sada protiču mirno, a na trgu se nalazi i veliki broj policajaca.

Kako nam je rekla novinarka Amila Masleša, demonstranti su još jednom iznijeli svoje zahtjeve.

Ranije su kao zahtjeve naveli: rješavanje statusa radnika uništenih kompanija, zapošljavanje socijalnih radnika u osnovnim i srednjim školama, osiguranje sredstava za nezaposlene majke porodilje te povećanje, ujednačavanje socijalnih davanja na području Federacije Bosne i Hercegovine kao i pravo na život i pravo na rad.

Također, traži se linearno povećanje penzija, ukidanje dodatnog finansiranja poslanika i zaposlenika u organima uprave na osnovu raznih komisija, ukidanje plaća ministara nakon isteka mandata, ujednačavanje plaća političara s platama ostalih zaposlenika javnog i privatnog sektora, smjenu vlade, smjenu premijera i ministara.

Podsjećamo, policija je ranije upozoravala građane da ne izlaze ne proteste, no uprkos zabrani građani su se okupili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije