Mostar: Šta su potpisali Izetbegović i Čović

Radiosarajevo.ba
Mostar: Šta su potpisali Izetbegović i Čović
Foto: HDZ BiH / Potpisani sporazum

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović potpisali su danas u Mostaru politički sporazum kojim je obuhvaćen usuglašeni model Izbornog zakona, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po gradskim područjima i obuhvaćene su usuglašene izmjene Statuta Grada Mostara.

"Također, potpisan je Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna izbornog zakona Bosne i Hercegovine, gdje su se stranke obvezale početi s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine", naveli su iz HDZ-a BiH.

Podsjetimo, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ-a, potpisali su sporazum o održavanju izbora u Mostaru, odnosno o novom izbornom modelu i izmjenama Statuta Grada Mostara.

Osim Čovića i Izetbegovića na sastanku bili su prisutni još američki ambasador Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, te visoki predstavnik Valentin Inzko i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Više pročitajte na ovim linkovima:

Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH_17.06.2020.-1

Izmjene izbornog zakona BiH_Model B-1

Politički sporazum za Grad Mostar_17.06.2020.-1

Statut_Mostara_HDZBiH_h-1

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije