Mostar: Spomenik se spomenikom izbija

Radiosarajevo.ba
Mostar: Spomenik se spomenikom izbija

Politika koja se provodi u BiH daleko je od ideje pomirenja, suživota i ostalih predizbornih krilatica.

Ponekad i bude 'rijetkih petaka', poput one jučerašnje vijesti iz Trusine, gdje su vijence na spomenik postavili zajedno predstavnici HVO-a i Armije BiH. Počast je odana zajedno, na mjestu gdje je od strane zločinaca u Armiji BiH ubijeno 19 hrvatskih civila i četiri branitelja.

No, nije uvijek tako.

Iz Mostara, grada koji je i danas prekriven svježim ranama nacionalizma, stiže (nam opet) ružna slika. Obnovljena Vijećnica, čiji bi uposlenici trebali dati sve od sebe da smanjuju razlike među Mostarcima, poslužila je kao posljednji poligon za politička prepucavanja lokalnih moćnika. Preciznije, spomenici ispred zgrade.

Jeste-nije

Naime, nakon što je Gradska vijećnica u Mostaru obnovljena, Hrvati su poželjeli staviti spomenik pripadnicima HVO-a i priredili su ceremoniju otvaranja koju su Bošnjaci ignorirali: Hrvati su njihov stav ocijenili kao nepotrebno dizanje tenzija.

Tokom ovog vikenda, pored spomenika HVO-u ukazao se i jedan za Armiju RBiH, postavljen, navodno, od strane Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH. Iako su Hrvati svojim kolegama krajem marta poručili da zbog kamena 'nepotrebno dižu tenzije', sada su napravili isto.

Čin postavljanja obilježja Hrvati su ocijenili nelegalnim i „veoma bolnim za Hrvate u ovom gradu“, a iz Gradske vijećnice su naglasili kako je zahtjev za postavljanjem spomena stigao, ali da nije izdato odobrenje za postavljanje. Istovremeno, bošnjačka strana je podsjetila na projektni plan Vijećnice koji ne predviđa nikakva spomen-obilježja, te su i hrvatski „kamen počasti“ nazvali ilegalnim.

I to sve u vremenu zahuktale debate o provođenju lokalnih izbora u Mostaru - Ustavni sud BiH poništio je posebna izborna pravila za ovaj grad.

Scenski pokušaji

Iako su s pravom svojim kolegama – Bošnjacima u Gradskoj vijećnici – ranije poručili da su stavovi kojim se potenciraju razlike, u 2012. odista poražavajući, Hrvati očigledno tu lekciju nisu mogli primijeniti na sebe.

"Upozoravamo građane Mostara, bez obzira na nacionalnost, da razumiju kako su na sceni ozbiljni pokušaji, koji služe za bezrazložno podizanje tenzija u našem gradu, kakve smo i do sada viđali u predizborno vrijeme, koje idu na štetu svih građana, a u političku korist samo nekima", navodi se u današnjem saopštenju Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara.

Da li su svjesni u Klubu Hrvata koliki su doprinos tenzijama dali ovim saopštenjem?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije