Mostar: Potpuna blokada Grada?

Radiosarajevo.ba
Mostar: Potpuna blokada Grada?


Uposlenici Gradske uprave Mostara održali su danas zbor uposlenika i zaključili da će, ako im se do 22. jula ne isplate zaostala primanja, potpuno obustaviti rad Gradske uprave Mostara prema svim korisnicima, kazao je član Štrajkačkog odbora uposlenika Grada Mostara Zvonko Stanić.

Uposlenici Gradske uprave uputili su danas pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem od njega traže da donese odluku o usvajanju gradskog proračuna ili na bilo koji način regulira isplatu zaostalih plaća za zaposlenima u Upravi grada Mostara.

Ako se visoki predstavnik ne očituje o njihovim zahtjevima do 22. jula, oni će 23. jula krenuti s blokadom rada Gradske uprave prema svim korisnicima, kazao je Stanić.

Inače, uposleni u Gradskoj upravi, koji skoro četiri mjeseca nisu primili plaće, traže donošenje proračuna te isplatu zaostalih plaća i ostalih naknada po osnovi radnog odnosa.

OHR će se uključiti u izbor gradonačelnika Mostara


Voditelj Regionalnog ureda visokoga predstavnika (OHR) u Mostaru Anatolij Viktorov kazao je u izjavi za FENU kako je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko jako zabrinut situacijom u Mostaru oko izbora gradonačelnika te da će se OHR aktivnije uključiti u rješavanje toga problema.

"Visoki predstavnik potpuno je upoznat sa stanjem u Mostaru i, po našim informacijama i na osnovi razgovora s predstavnicima lokalnih vlasti, on je jako, jako zabrinut i mislim da će se i osobno aktivnije uključiti u rješavanje problema u Mostaru", kazao je Viktorov.

"Činjenica je politička i pravna da je izbor gradonačelnika i usvajanje proračuna na političkim strankama", kazao je Viktorov te dodao kako je OHR spreman da pomogne oko tog problema.

Viktorov je podsjetio da je visoki predstavnik zbog tog problema već bio u Mostaru, gdje je razgovarao sa svima i inzistirao na tajnom glasovanju prilikom biranja gradonačelnika.

"I, ako treba, mi ćemo ponuditi vijećnicima da tajno glasuju", istaknuo je Viktorov.

On nije želio komentirati svoj jučerašnji sastanak s visokim predstavnikom u Sarajevu. Samo je podsjetio da je u srijedu, 15. srpnja, primio predstavnike Sindikata Gradske uprave Mostara te da su oni jako zabrinuti trenutnim prilikama u Mostaru.

Inače, zaposleni u Gradske uprave Mostara održat će danas svoj zbor na kojem će biti riječi o potpunoj obustavi rada u gradskim uredima.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije