Mostar: Održan zajednički sastanak boračkih organizacija

Radiosarajevo.ba
Mostar: Održan zajednički sastanak boračkih organizacija

U Mostaru je danas održan zajednički sastanak boračkih organizacija proisteklih iz posljednjg rata na kojem se razgovaralo o iznalaženju zajedničkog riješenja po pitanju revizije korisnika Boračko-invalidske zaštite (BIZ).

Sastanku kojem su prisustvovali predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Izet Ganić, predsjednik Saveza Ratnih vojnih invalida (RVI) BiH Safet Redžić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jasna Zlomislić te predsjednik Hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata (HVIDRA) (HVO) Anđelko Barun zaključeno je da su Udruženja saglasna za smanjenjem licnih i porodicnih invalidnina za 10% i to od osnovice po Zakonu o pravima boraca koja je u iznosu od 913,34 KM, a koja je utvrđena u aprilu ove godine na sjednici federalne vlade i objavljena u Službenim novinama FBiH.

"Takoder kako stoji u zaključcima zahtijevamo hitnu isplatu invalidnina za juli ove godine, na nivou isplaćenom za prethodni mjesec, bez umanjenja. Prihvaćamo sveobuhvatnu reviziju korinika prava iz oblasti BIZ, na osnovu ranijih zaključaka Udruženja i nadležnih federalnih institucija .Takoder zahtijevamo istovremenu reviziju svih budžetskih korisnika, jer se u organima državne Uprave nalazi 20% viška uposlenika. Zahtijevamo hitno zakazivanje sastanka predstavnika boračkih Udruženja sa premijerom FBiH, dopremijerima FBiH te federalnim ministrom za pitanja boraca" kazao je Anđelko Barun, prenoseći zaključke današnjeg sastanka.

Prema njegovim riječima potrebno je donijeti Zakon o reviziji, a u čijem donošenju će učestvovati predstavnici boračkih Udruženja.

"Tražimo da ova revizija bude konačna" kazao je on.

Prema riječima predsjednika Saveza RVI BiH Safeta Redžića , revizija ce obuhvatiti korisnike povlaštenih penzija, dobitnike ratnih priznanja, RVI obe komponente , demobilisane borce te porodice poginulih boraca.

"Revizija treba biti sveobuhvatna, okončana što prije. I ovo treba biti posljednja revizija" kazao je Redžić.

Dodao je da RVI I HVIDR-a jesu za smanjenje od 10% ali od osnovice od 913,34 KM, a ne od osnovice od 805 KM.

Na kraju je rečeno da su pojedini mediji prenijeli izjavu ministra Zahida Crnkića da će od današnjeg sastanka zavisiti rok datum julskih invalidnina i penzija.

"Tražimo da isplata bude odmah sutra" kazali su učesnici sastanka.

rtvmo.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije