Mostar: Od teže upale pluća boluje veliki broj mladih

1
Radiosarajevo.ba
Mostar: Od teže upale pluća boluje veliki broj mladih
Foto: Aleksandar Ivković / Ilustracija

Nije osobita informacija da se u januaru i februaru događa epidemija gripe, a uz to najčešće i respiratorni problemi te upale pluća.

No prva dva mjeseca ove godine posebno su izazovna kad je riječ o atipičnim upalama i velikom broju mladih koji su morali biti hospitalizirani te podvrgnuti liječenju kisikom.

Odjel za plućne bolesti i TBC Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je zbog toga proširio smještaj pacijenata na još dva bolnička odjela kako bi pružio skrb pacijentima u potrebi. Direktorica Odjela za plućne bolesti i TBC Sveučilišne kliničke bolnice Mostar doc. dr. sc. Kristina Galić potvrdila je kako je povećan pritisak na tu zdravstvenu ustanovu, piše Večernji list BiH.

Džemil Hodžić posvetio film bratu Amelu koji je ubijen snajperskim hicem u opkoljenom Sarajevu

Džemil Hodžić posvetio film bratu Amelu koji je ubijen snajperskim hicem u opkoljenom Sarajevu

Novi sojevi ptičije gripe: Šire se od sisara do sisara

Novi sojevi ptičije gripe: Šire se od sisara do sisara

Ugrožavaju bolesnike

"U posljednjih šest osam sedmica imamo značajno povećan broj prijama bolesnika na Odjel za plućne bolesti i TBC s pneumonijama koje zahtijevaju hospitalizaciju i intenzivan nadzor bolesnika. Riječ je o upalama pluća koje su virusne ili bakterijske etiologije i koje respiratorno ugrožavaju bolesnika. Mnogi od bolesnika ovisni su za vrijeme liječenja ovakvih upala pluća o primjeni oksigenoterapije", upozorava dr. Galić.

Oksigenoterapija, odnosno liječenje kisikom, podrazumijeva primjenu kisika u koncentraciji većoj od koncentracije u zraku, 21 posto. Primjenjuje se za sprječavanje tkivne hipoksije, odnosno kod osoba kojima je opskrba tkiva kisikom nedostatna za pokriće metaboličkih potreba. Najčešće je riječ o problemu prijenosa kisika. Direktorica Odjela za plućne bolesti i TBC Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kaže kako je najčešće riječ o slučajevima masivne upale pluća.

"Najčešće imamo izrazito opsežne pneumonije obostrano koje zauzimaju veliki dio plućnog parenhima i tako dovode do funkcionalnog ispada pluća, nedostatka kisika i potrebe za liječenjem u jedinicama poluintenzivnog ili intenzivnog liječenja. Komplikacije su također česte u obliku razvoja pleuralnog izljeva, teškog pogoršanja bronhijalne astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća", navodi dr. Galić.

Nerijetko je riječ o mladim ljudima koji su imali ozbiljne zdravstvene probleme, jednom mladiću čak je i život bio u opasnosti.

"Trenutačno na Odjelu zbog pneumonija imao značajni udio bolesnika mlađe životne dobi s atipičnim pneumonijama i njihovim komplikacijama. Jedan pacijent mlađe životne dobi imao je ARDS i plućnu emboliju kao komplikaciju, što ga je dovelo do životne ugroženosti, respiratornog urušavanja i potrebe za primjenom mehaničke ventilacije. Zahvaljujući mjerama intenzivnog liječenja pacijent je sada izvan životne opasnosti, bez potrebe za primjenom respiratora, u daljnjem tretmanu i oporavku na našem Odjelu", kaže direktorica.

Liječenje u bolnici

Potvrdila je kako je zbog velikog broja zahtjeva Odjel za plućne bolesti proširen na još dva odjela u SKB-u Mostar.

"Odjel za plućne bolesti je, zbog značajno povećanog priljeva pacijenata s pneumonijama i respiratornim insuficijencijama, čije stanje zahtijeva hospitalno liječenje, proširio svoje kapacitete na još dva odjela kako bismo adekvatno odgovorili na potrebe u smještaju i skrbi respiratornih bolesnika", govori doc. dr. sc. Kristina Galić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije