Mostar: Napadnut poštar, ukraden novac za penzije

Radiosarajevo.ba
Mostar: Napadnut poštar, ukraden novac za penzije

U Mostaru je jutros počinjeno razbojništvo nad poštarom Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, koji je u torbi nosio novac za isplatu junskih penzija. Prema pisanju mostarskih medija, ukradeno je oko 20.000 KM.

Ova pljačka još je jednom otvorilo pitanje zaštite transporta novca i vrijednosti, budući da su poštari česta meta razbojnika.

Prema Uredbi o mjerama zaštite financijskih institucija koje posluju s gotovim novcem, vrijednosnim papirima i dragocjenostima na području Federacije BiH, svi poštari Hrvatske pošte d.o.o. Mostar opreljeni suelektrohemijskim uređajima.

Ovi uređaji u slučaju pljačke ispuštaju hemijske supstance koje oboje novac i na taj način ga unište. Takve novčanice i vrijednosti postaju neupotrebljive.

Policija je poduzela odgovarajuće aktivnosti na rasvjetljavanju ovoga slučaja. Napadnuti poštar nije teže povrijeđen, a isplata penzija nastavlja se prema planiranom rasporedu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije