... / Mostar je danas glasao - ali za izbore u Hrvatskoj

04. 07. 2020. u 20:27:00 Fena

Shares: 83

Dvadeset biračkih mjesta u Mostaru, na kojima se u subotu glasalo za zastupnike u Hrvatski sabor, zatvorena su u 19 sati, a prvi dan izbora protekao je bez poteškoća.

Potvrdila je to koordinatorica izbornog procesa Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, dodajući i to, kako je odaziv birača prvi dan glasanja bio dosta dobar.

Zbog pandemije koronavirusa na biralištima u OŠ Petra Bakule i Gimnaziji Fra Grge Martića, u Mostaru, provodile su se epidemiološke mjere, dezinfekcija, a birači su se morali pridržavati i uputa o fizičkoj distanci: "Članovi biračkih odbora nosili su zaštitne maske i rukavice, a birači, koji će po dolasku na biralište morali dezinficirati ruke, preporučalo se uporaba zaštitne maske i vlastite kemijske olovke kojom će ispunjavati glasački listić."

Modrić je pohvalila ovom prilikom birače koji su se, kako kaže, dosta dobro pridržavali epidemioloških uputa te nisu stvarali gužve.

U subotu ujutro u BiH, odnosno u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u inozemstvu, počeli su izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora, a hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u BiH i inozemstvu održavaju se i u nedjelju, 5. jula, kada su najavljeni i izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj.

U BiH glasačima je dostupno 45 birališta. Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2), sva se otvaraju u subotu u 7 sati.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice. U toj izbornoj jedinici, glasaju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za ove parlamentarne izbore gotovo 185 hiljadu. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd. U inostranstvu glasaju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA