Mostar dobija budžet

Radiosarajevo.ba
Mostar dobija budžet


U Mostaru je počela službena procedura realizacije budžeta, nakon budžetske krize koja je okončana nametanjem budžeta grada za 2013, javlja Anadolija.

Iako se očekivalo da, prema izjavama iz samog OHR-a, Visoki predstavnik spriječi gradonačelnika Bešlića da samostalno proglasi budžet bez volje i potvrde Gradskog vijeća, to se nije desilo u predviđenom roku.

Gradonačelnik Mostara je to shvatio kao signal da OHR nema ništa protiv da gradonačelnik sam, bez volje vijećnika, proglasi budžet. Gradonačelnik Bešlić je jučer započeo službenu proceduru i u Službenom glasniku Grada Mostara objavio svoju spornu odluka kojom proglašava i nameće budžet grada za 2013. godinu.

Objava u službenom glasniku grada je formalni proceduralni uslov da bi se mogao izdati nalog za isplatu plaća.

Kako saznaje novinar agencije Anadolija, u Gradskoj upravi grada Mostara, jučer ipak nije počela isplata plaća.

Podsjetimo, nakon što je gradonačelnik objavio da će nametnuti i proglasiti gradski budžet, objavljeno je da bi budžetski korisnici mogli dobiti  plaće u petak (jučer) ili u ponedjeljak, no nadležne službe još nisu dobile nalog od gradonačelnika za početak isplate. Budžetski korisnici Mostara su više mjeseci bez plaća zbog političkih sporenja i nesuglasica oko mandata Gradskog vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije