Most u Beogradu dobija ime po Draži Mihailoviću?

Radiosarajevo.ba
Most u Beogradu dobija ime po Draži Mihailoviću?

Srpski pokret obnove će uputiti zahtjev da se deblokira postupak rehabilitacije načelnika štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića, kao i da se novi most na Adi nazove po četničkom komandantu.      

 Povodom 65 godina od strijeljanja Mihailovića, danas će na mjestu njegovog pogubljenja vijence kod Ružičnjaka na Adi Ciganliji položiti potpredsjednik SPO i ministar vjera i dijaspore Srbije Srđan Srećković, funkcioneri SPO i poslanici u Skupštini Srbije Aleksandar Jugović i Aleksandar Čotrić.

Predstavnici SPO i Republičke asocijacije za njegovanje tekovina Ravnogorskog pokreta tom prilikom će obrazložiti inicijativu da se 17. jul proglasi danom sjećanja na žrtve, kako se navodi ", komunističkog terora" i da se na Adi izgradi memorijalni centar posvećen Mihailoviću i pripadnicima Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u Otadžbini.

        Srećković je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da je Mihailović strijeljan 17. jula 1946. godine, da je egzekucija izvršena" tajno i nelegalno, a presuda izrečena iz političkih i ideoloških razloga, poslije montiranog sudskog procesa, organizovanog po naređenju tadašnjeg komunističkog vrha jugoslovenske države."

"Vreme za one koji drže do istine potvrdilo je da Srbija konačno ima snage da se suoči sa prošlošću i ima veliku istorijsku i moralnu obavezu prema čoveku kome je čitav svet odao priznanje, uključujući predsednika SAD Harrya Trumana i predsednika Francuske Charlesa de Gaullea, koji su ga odlikovali najvišim vojnim odlikovanjima za doprinos pobedi nad fašizmom", navodi se u Srećkovićevoj izjavi.

Podsjetimo, Draža Mihailović je 1946 osuđen na smrt zbog masovnih pokolja nad civilima i otvorene kolaboracije sa silama nacističke Njemačke i fašističke Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije