Moore: Reformski put jedini put naprijed za BiH

Fena
Moore: Reformski put jedini put naprijed za BiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović je danas u Sarajevu, prije početka konferencije posvećene dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije (EU), izjavio novinarima da je namjera da se objedini sve što je učinjeno u ove dvije godine nakon što je Sporazum stupio na snagu.

"Mi smo, čini mi se, puno toga učinili u ove dvije godine i po izvješću kojeg ste imali prigodu ranije čuti od Evropske komisiji", kazao je Lovrinović, dodajući da je postignut određeni napredak.

Nadamo se, istaknuo je, da ćemo do konca godine ili početkom iduće godine dobiti taj status, a "negdje sredinom iduće godine možda doći u poziciju da otvaramo određena poglavlja“.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore je izjavio novinarima da BiH mora ispuniti uslove, a najbolji način za to je reformskim putem koji je jedini put naprijed za BiH.

"Svi su svjesni, posebno građani BiH, da je taj put veoma dugačak. Morate biti uvjereni da je Misija OSCE u BiH partner i svih institucija i svih građana ove zemlje", istaknuo je Moore.

U Sarajevu je jutros u organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, počela konferencija posvećena dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije (EU).

Na skupu će najviši zvaničnici BiH i EU razmijeniti stavove i mišljenja o procesu evropskih integracija BiH kao strateškom vanjsko-političkom cilju države, ostvarenom napretku zemlje nakon stupanja na snagu SSP-a, ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a, kao i o evropskoj perspektivi BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije