Moore: Pravda za žrtve, ali ako niste uvjereni da će revizija tužbe biti uspješna…

Fena
Moore: Pravda za žrtve, ali ako niste uvjereni da će revizija tužbe biti uspješna…
/ Fena
Jonathan Moore, voditelj Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, smatra da će, ako su uvjeti za uspješnu reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ispunjeni, to doprinijeti pravdi za žrtve, preživjele i za BiH.

"Naš je savjet da profesionalno i detaljno razmislite ako niste uvjereni da će revizija biti uspješna", kazao je Moore novinarima u subotu u Mostaru, istaknuvši kako ima još puno otvorenih pitanja kao što su tko ima nadležnost i legitimitet za takvu odluku.

"Ako su uvjeti za uspješnu reviziju ispunjeni i ako će se krenuti s revizijom do 26. februara, kao što je najavljeno, nadam se će na kraju biti više pravde, manje tuge i frustracije i za žrtve, i za preživjele i za BiH.

Na pitanje kako ocjenjuje političko stanje u BiH i gdje vodi rasprava o federalizmu, Moore je kazao kako je  Bosna i Hercegovina po Daytonu država dva entiteta i Brčko distrikta te kako je činjenica da ne može biti u nekom drugom obliku bez konsenzusa.

"Teško je definirati samu federalizaciju u slučaju Bosne i Hercegovine, ali na koncu ništa nije moguće bez konsenzusa, kojega, nažalost nema, a primjer je i Grad Mostar", kazao je.

Mostar je više od osam godina bez izbora, što je, po njegovim riječima, jako žalosno i nema nikakvog opravdanja. 

"Jasno je svima da glavne političke stranke HDZ i SDA moraju naći konkretne prijedloge i promijeniti takvu situaciju što prije" izjavio je Moore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije