Moore: OSCE zadovoljan situacijom u Stocu, privremeni ured moramo zatvoriti

Fena
Moore: OSCE zadovoljan situacijom u Stocu, privremeni ured moramo zatvoriti
/ AA
Privremeni područni ured Misije OSCE-a  u Stocu danas je zvanično zatvoren uz prisustvo visokih zvaničnika i šefa Misije OSCE-a u BiH Jonathana Moorea.

Ured je otvoren  nakon niza incidenata na redovnim biračkim mjestima tokom izbora u Stocu prošle godine radi stabilizacije odnosa u lokalnoj zajednici, a OSCE je pratio cijelu situaciju i tokom ponavljanja izbora 19. februara ove godine.

Moore je na današnjoj kratkoj ceremoniji zatvaranja Ureda naglasio da je OSCE zadovoljan situacijom u ovom gradu, ali da će nastaviti pomno pratiti  zbivanja u ovom mjestu.

"Ured smo otvorili nakon što je u Stocu 'ukradena' demokratija prošle godine, a bili smo prisutni kada su izbori ponovljeni 19. februara 2017. Izlaznost tog dana je bila savršena, izašlo je 75 posto Stočana. Nastavit ćemo pratiti situaciju u ovoj veoma važnoj općini iz terenskog Ureda u Mostaru i drago mi je što ćemo ostati u vezi s ovim gradom, ali Ured u Stocu moramo zatvoriti iz budžetskih i birokratskih  razloga", izjavio je Moore.

Dodaje da nakon ponavljanja izbora Stolac još ima obavezu izabrati zamjenika načelnika, predsjedavajućeg općinskog vijeća i neke druge funkcije, ali da osnova za politički i društveni razvoj u Stocu postoji.

"To nije rezultat našeg rada, već napora koje su učinili stanovnici Stoca, koji su nama u ovoj zgradi objasnili koje su njihove želje i ambicije za suživot i zajedničke vrijednosti. Ne mogu reći da je u Stocu sve savršeno, ali nije savršeno ni u mojoj zemlji", objasnio je šef Misije OSCE-a

Osvrnuo se i na jučerašnji neuspjeli sastanak lidera političnih stranaka koji je sazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović te naglasio da je neophodno nastaviti dijalog.

"Važno je nastaviti dijaloge među političarima, a možda je još važnije da se dijalozi odvijaju između pravih ljudi u BiH. Često vidim u različitim mjesnim zajednicama u Federaciji BiH i Republici Srpskoj mnogo praktičnih, uspješnih lokalnih kontakata. Ne može i ne mora svaki sastanak biti održan u nekoj instituciji, može se to obaviti i na doručku, ručku ili večeri", naglasio je.

Dodao je da ne bi izvlačio veće zaključke iz nečijeg nedolaska na ručak, te da će sigurno biti još mnogo prilika za razgovore lidera političkih stranaka, a obavezno prije općih izbora iduće godine da bi narod mogao saznati više o izbornim politikama, a ne samo o sebičnim nacionalističkim pitanjima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije