Moon: Bh. politika spremnija za borbu protiv korupcije

Radiosarajevo.ba
Moon: Bh. politika spremnija za borbu protiv korupcije


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon, gostujući u emisiji "Recite Al Jazeeri", jasno je kazao da trenutno u našoj zemlji postoji politička volja za borbu protiv kriminala i korupcije. Kazujući da je korupcija česta pojava u mnogim zemljama na svijetu, a posebno u regiji, poslao je jasnu poruku.

O Keljmendiju
"Čovjek koji se nalazi na crnoj listi Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Naser Keljmendi, poslovni je partner mnogih istaknutih političara u BiH. Kako vi, kao američki diplomata, gledate na ovu situaciju", pitao je novinar Al Jazeere.
“Zabrinuti smo zbog gospodina Keljmendija, što se vidi iz naše odluke o sankcijama. No, u isto vrijeme nemam informaciju koja bi potkrijepila tvrdnje o njegovoj povezanosti s ovdašnjim političkim liderima. Ako postoji takva informacija, trebalo bi je ispitati”, odgovorio je Moon.

“Problem korupcije je nešto što u BiH zahtijeva agresivniji pristup, ne samo policije i sudova, već i političkih lidera koji moraju poslati poruku vladi, policiji, organima gonjenja i staviti im do znanja da se predmeti korupcije moraju procesuirati. Prikupite informacije, procesuirajte predmete, zatvorite kriminalce i pomozite da se zemlja očisti”, kazao je Moon.

Također, kako prenosi Avaz, dodao je da su političari u prošlosti oklijevali učiniti nešto takvo, te dodao da su se u posljednje vrijeme stvari promijenile:

“Vidim da su donekle političari spremniji da otvoreno govore protiv korupcije. To je važno, to je dobar početak. I dalje ću razgovarati s njima i pozivati ih da učine više u borbi protiv korupcije, bilo da je riječ o korupciji u Vladi, visokom obrazovanju ili zdravstvu, gdje god se pojavi. Građani ove zemlje žele vidjeti napore u borbi protiv korupcije.”


O hrvatskom kanalu

Osvrćući se na nedavnu odluku Vijeća ministara BiH, koje je usvojilo izmjene Zakona o RTV sistemu, što vodi ka pokretanju novog kanala na hrvatskom jeziku, ambasador Moon izričito je kazao da je takva odluka neprihvatljiva, te obrazložio na koji način javni servis treba da radi. Na konstataciju novinara da su mnogi Hrvati nezadovoljni radom javnog emitera, Moon je kazao: “To je jasan pokazatelj da javni RTV servis treba promijeniti i poboljšati. Kvalitet i programska šema moraju odražavati potrebe svih građana. To je zadatak javnog servisa.”

Dalje je pojasnio da je potreban još niz koraka kako bi bilo odobreno formiranje hrvatskog kanala, te da javne servise treba pokretati na principu regija, a ne etničkih grupa.

O Dodiku

Moon se osvrnuo i na predsjednika RS i lidera SNSD-a, ocijenivši kako je Milorad Dodik političar koji traži izgovore.

“Kako sam shvatio, predsjednik Dodik se uzdržao od učešća u bilo kojem koraku ka provođenju prošlogodišnjih odluka. A, one mu idu u korist. Svima su od koristi. Popišite imovinu, onu koju vlada želi zadržat će, onu koju vlada ne želi, ide općinama. Osim toga, što je važno, popis državne i vojne imovine je preduslov za zatvaranje OHR-a. Zašto on ne podržava ova dva koraka, ne znam. Dodik je taj koji pronalazi nove izgovore. I, iskreno ne razumijem te izgovore”, poručio je Moon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije