Monika Karan Ilić osuđena na četiri godine zatvora

Radiosarajevo.ba
Monika Karan Ilić osuđena na četiri godine zatvora


Monika Karan-Ilić
osuđena je danas pred Osnovnim sudom u Brčkom na kaznu zatvora od četiri godine za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u brčanskoj “Luci” 1992. godine, javila je Srna.

Sud je prihvatio šest od ukupno osam tačaka optužnice koja je Moniku Karan-Ilić teretila da je "od početka maja do 10. jula 1992. godine u Brčkom u koncentracionom logoru Luka i Stanici javne bezbjednosti svakodnevno mučila, nečovječno postupala, nanosila velike patnje, povređivala tjelesni integritet i zdravlje, te vršila fizička i psihička zlostavljanja civilnog stanovništva”.

Sudija krivičnog vijeća Muhamed Avdić rekao je nakon izricanja presude da smatra da će se zatvorskom kaznom od četiri godine postići svrha kažnjavanja.

Ilić je navodno bila i djevojka ratnog zločinca Gorana Jelisića Adolfa, koji je u Haaškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora.

Monika Karan-Ilić se u pritvoru nalazi od 20. decembra 2011. godine i to vrijeme će joj biti uračunato u kaznu.

Sud je Ilićevoj produžio pritvor do pravosnažnosti presude ili do završetka idzržavanja kazne, uz obrazloženje da se za vrijeme potrage za njom krila na nepoznatim mjestima.

Vezano: Žena-monstrum u Brčkom negirala krivicu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije