Momčilo Krajišnik helikopterom RS-a u petak stiže na Pale

Radiosarajevo.ba
Momčilo Krajišnik helikopterom RS-a u petak stiže na Pale

Nakon što mu je Haaški tribunal odobrio zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu, u petak će na Pale doputovati  Momčilo Krajišnik, haaški osuđenik za zločine počinjene u BiH 

Kako pišu mediji u Srbiji, Krajišnik bi na Pale, gdje mu živi porodica, trebao stići helikopterom Vlade RS, a tim povodom predstavnici Opštinskog odbora SDS-a Pale najavili su okupljanje građana i "veličanstven doček" na Gradskom trgu na paljanskom šetalištu!

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odobrio je puštanje na slobodu Krajišnika nakon odsluženja dvije trećine dvadesetogodišnje kazne za zločine počinjene u BiH. Meron je izjavio kako je Krajišnik spreman na rehabilitaciju. 

Krajišnik je pravosnažnom presudom u martu 2009. proglašen odgovornim za deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u više općina u BiH u periodu od aprila do decembra 1992. godine. Krajišnik, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, u zatvoru je u Velikoj Britaniji, a u izdržavanje kazne uračunava mu se vrijeme koje je proveo u pritvoru od aprila 2000., kada je uhapšen i izručen Haškom tribunalu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije