Molitveni doručak u Banja Luci

Radiosarajevo.ba
Molitveni doručak u Banja Luci

Sto pedeset učesnika iz 17 zemalja učestvovaće na Šestom godišnjem okupljanju zvaničnika jugoistočne Evrope, koje će od sutra do 24. maja biti održano u Banjaluci, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić.

"Počastvovani smo što je Banjaluka domaćin molitvenog doručka zvaničnika jugoistočne Evrope", rekao je Radojičić na konferenciji za novinare i dodao da je večeras u 20.00 časova programom planiran prijem kod predsjednika RS Rajka Kuzmanovića i njegovo obraćanje.

Radojičić je rekao da je za subotu, 23. maja, u hotelu "Bosna" predviđeno centralno okupljanje i molitveni doručak, gdje će se učesnicima obratiti član Predsjedništva BiH Nebojaša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, banjalučki vladika Јeferm, muftija Edhem Čamdžić i biskup Franjo Komarica.

"Ovo nije politički skup, ovo je specifično okupljanje koje ima religiozni i društveni karakter koji treba da pošalje poruku mira i toleranacije", istakao je Radojičić.

Radojčić je rekao da se očekuje se dolazak i delagacije Saveza jevereja iz BiH, nekoliko ambasadora u BiH, predstavnika SAD, Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Grčke i drugih zemalja.

On je najavio da će skupu, za koji je izdvojeno 300.000 KM, između ostalih, prisustvovati i premijer RS Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, delegacija Parlametrane skupštine BiH, premijer Federacije BiH Nedžad Branković, predsjednik FBiH Borjana Krišto.

Prema njegovim riječima, među prisutnim biće i mitropolit dabrobosanski Nikolaj, vladike zvorničko-tuzlanski Vasilije, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i vladika banjalučki Јeferem.

"U subotu, 23. maja, učesnici će posjetiti Karanovac kod Banjaluke, mjesto na Vrbasu gdje se održava Svjetsko prvenstvo u raftingu", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, za subotu u 20.00 časova predviđena je svečana večera i prijem u Administrativnom centru Vlade RS i obraćanje premijera RS Milorada Dodika.

Učesnici molitvenog doručka u nedjelju, 24. maja, posjetiće Јajce, gdje se na Plivskom jezeru završava njihov boravak u RS.

Radojičić je rekao da je domaćin okupljanja predsjednik Narodne skupštine RS a da su u Organizacinom odboru zastupljeni predstavnici parlamenta Srpske, Vijeća naroda RS, Vlade RS, grada Banjaluke.

Prema njegovim riječima, okupljanje se organizuje u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom BiH, uz saglasnost i u saradnji sa nacionalnim molitevnim doručkom iz Vašingtona.

Skup, za koji je akreditovano 70 novinara, obezbjeđivaće MUP RS.

Direktor Policije RS Uroš Pena rekao je danas Srni da je ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo formirao štab za obezbjeđenje skupa.

"To podrazumijeva obezbjeđenje učesnika, trase kretanja, vrijeme rada, kao i dnevni i noćni boravak", pojasnio je Pena.

Prema njegovim riječima, MUP RS morao je kontaktirati i ostale agencije u BiH da bi ovaj skup prošao u najboljem mogućem redu s obzirom da je riječ o velikom broju lokacija na kojima će se održavati kao što su Palata predsjednika RS, zgrada Vlade RS, različiti hoteli, trasa puta Banja Luka - Јajce.

rtrs/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije