Mogući radikalni protesti ispred centrala SDA i SDP

Radiosarajevo.ba
Mogući radikalni protesti ispred centrala SDA i SDP


Penzionisani pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ponovno su se okupili na sarajevskom Trgu Bosne i Hercegovine, ispred Zgrade zajedničkih institucija u kojoj su smješteni Vijeće ministara BiH, te Parlament BiH.

Danas, u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine trebalo bi se glasati o državnom, ovogodišnjem budžetu, no budžet više nije razlog okupljanja bivših vojnika.

Kako pulsira SDA i SDP

Živković predlaže da se  briše član 48. stav 4 Zakona, po kojem pravo na prijevremenu starosnu penziju stiče, bez obzira na godine života i penzijskog staža, vojnik koji je najmanje dvije godine do 23.12.1995. bio pripadnik Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća odbrane ili Vojske Republike Srpske, a koji se na dan 01. 01. 2010. nalazio u vojnoj službi, te mu zbog nemogućnosti produženja, služba prestaje u skladu sa ovim zakonom

Naime, poslanik SNSD-a u ovom domu Milorad Živković uputio je po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, prema kojem bi se brisala odredba koja je ovoj boračkoj kategoriji garantovala prijevremenu penziju.

Vojnike, koji su tokom marta i aprila svakodnevno protestvovali na Trgu BiH, razljutio je prijedlog i ispred Parlamenta su danas okupljeni kako bi pratili glasanje po tom osnovu.

Predstavnik penzionisanih pripadnika OSBiH Senad Hubjer u izjavi za portalRadiosarajevo.ba, oni su bili saglasni i na smanjenje penzija (u skladu sa ostalim boračkim kategorijama), no apsolutno su protiv ovog prijedloga, koji nije dogovoren jučer na sastanku 'šestorke' u Sarajevu, već nešto sasvim drugo – da entiteti preuzmu finansiranje ove kategorije.

Najavljuje Hubjer i radikalne mjere u toku dana, podrže li SDA i SDP ovaj prijedlog: „Glasaju li za to, u toku današnjeg dana selimo se ispred centrala tih stranaka, gdje imamo namjeru ozbiljno protestvovati.“

Puls ovih dvaju stranaka, zasad, jeste taj da se Živkovićev prijedlog danas na Parlamentu ne podrži.

Šta sa pripadnicima iz RS-a?

Kako je jučer dogovoreno, entiteti bi trebali preuzeti finansiranje ovih penzionisanih vojnika, uz usklađivanje visine primanja sa sličnim kategorijama. No, problem nastaje u RS-u, gdje ne postoji slična kategorija, te bi zakon trebalo mijenjati, a Milorad Dodik, predsjednik ovog entiteta i lider SNSD-a, oštro se tome protivi.

Pitamo Hubjera imaju li namjeru podržati vojnike iz ovog entiteta ukoliko se budu morali 'boriti' za svoja prava, na što on odgovara: „Svakako,mi iz Federacije BiH dat ćemo podršku, ali, podršku u onoj mjeri u kojoj nećemo ugroziti svoja prava.“

Vezano:
Bivši vojnici dižu krivičnu prijavu protiv Špirića
Bivši vojnici i dalje čekaju promjene zakona
300 bivših pripadnika OSBiH još uvijek na Trgu BiH
Hubjer: Dobili smo obećanje da smo u budžetu
Danak spavanja na betonu Trga BiH
Dva demobilisana borca prebačena u bolnicu
Penzionisani pripadnici OSBiH nastavljaju protest
U toku noći bilo 26 intervencija hitne pomoći
Štrajk glađu, Trg Bosne i Hercegovine
Jedan od vojnika u teškom stanju
Bivši vojnici stupaju u štrajk glađu pred Parlamentom
Šta su bivšim vojnicima rekli državni ministri
Kasumović se sastao sa predstavnicima vojnika

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije