Moguće odgađanje lokalnih izbora u BiH

Radiosarajevo.ba
Moguće odgađanje lokalnih izbora u BiH


Postoji realna mogućnost da se ovogodišnji lokalni izbori, zakazani za oktobar, odgode do daljnjeg zbog nedostatka novca.

Naime, rok od 15 dana za obezbjeđivanje sredstava za izbore ističe danas.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba kazala glasnogovornica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Maksida Bajramović, predstavnici ove insttiucije stoga su danas pisali Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini naše zemlje teVijeću ministara BiH.

Inače, 25. maja, u 16 sati, ističe rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa za učešće na izborima. Do 21. maja, do 16 sati, potrebnu dokumentaciju za podnošenje prijave preuzela je 91 politička stranka i 284 nezavisna kandidata

U pismu je bh. vlast upozorena na (vrlo realnu) mogućnost odgode izbora.

Bajramović je podsjetila da je ova komisija 7. maja 2012. donijela odluku o raspisivanju i održavanju ovogodišnjih izbora. Prema Izbornom zakonu BiH, sredstva za provođenje izbora moraju se obezbijediti u roku od 15 dana.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ministarstvo finansija BiH u kojem nam je rečeno kako su njihove obaveze po ovom pitanju okončane, a iz kabineta ministra Nikole Špirića još jednom je apelovano na Parlament BiH da prepozna „ozbiljnost usvajanja budžeta“. Novac u budžetu, inače, za ove izbore je isplaniran.

Inače, budžet je na dnevnom redu državnog parlamenta 24. maja, a zbog ove teme došlo je do raskola na relaciji dvije najjače stranke u Federaciji BiH - SDA i SDP. Naime, SDA odbija podržati ovaj budžet, za koji tvrdi da je korak nazad za BiH, dok SDP zagovara žurno usvajanje uz tvrdnju da su „svi koji su protiv budžeta, protiv države“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije