Moguće isključenje BiH iz Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Radiosarajevo.ba
Moguće isključenje BiH iz Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Komitet za poštivanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet VE) usvojio je na današnjem zasjedanju prijedlog Rezolucije o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH.

S obzirom da se usvojenim prijedlogom Rezolucije, u paragrafu 11., Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) predlaže da donese odluku o suspenziji delegacije BiH iz PSVE ukoliko se do izbora 2014. godine ne implementira Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, saopćeno je iz press službe Parlamentarne skupštine BiH

Takođe, paragrafom 12. iste Rezolucije traži se da Komitet ministara Vijeća Evrope razmotri mogućnost suspenzije BiH iz članstva Vijeća Evrope u skladu s članom 8. Statuta Vijeća Evrope. 

Članica delegacije Patlamenta BiH pri Vijeću Evrope Milica Marković, koja zajedno s članom Monitoring komiteta Mladenom Ivanićem učestvuje u radu Komiteta, usmenim amandmanima tražila je da se paragrafi 11. i 12. izostave iz prijedloga Rezolucije. 

Članovi Monitoring komiteta PSVE bili su podijeljeni u pogledu za i protiv prijedloga Rezolucije, međutim, obzirom da je izvjestilac Monitoring komiteta za BiH Karin Woldseth bila protiv amandmana poslanice Marković, Monitoring komitet je ipak usvojio prijedlog Rezolucije u prvobitno preloženom tekstu. 

Nakon današnje sjednice Monitoring komiteta slijedi amandmanska faza u kojoj će poslanica Marković i Delegacija PSBiH i PSVE uložiti amandmane na Rezoluciji u pogledu paragrafa 11. i paragrafa 12, koji će biti razmatrani na plenarnom zasjedanju u oktobru u Strasbourgu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije