Moguća ponovna smjena Mehmeda Agovića

Radiosarajevo.ba
Moguća ponovna smjena Mehmeda Agovića

Upravni odbor /UO/ BHRT-a ponovo je zatražio od generalnog direktora te medijske kuće Mehmeda Agovića da se u pisanoj formi izjasni o kršenju oko 70 zaključaka ovog odbora, najavivši da se u suprotnom ponovo otvara mogućnost njegovog razriješenja.

Predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a Ahmed Žilić rekao je novinarima nakon sjednice da je riječ o kršenju zaključaka u periodu od 29. aprila kada se Agović vratio na funckiju generalnog direktora, do 5. septembra, te naglasio da će se o njegovom statusu raspravljati i na sjednici narednog ponedjeljka.

"Poziv smo poslali da se u pisanoj formi izjasni i da iskoristi svoje pravo na odbranu", upozorio je Žilić.

Žilić je istakao da je od 5. septembra od Agovića dva puta zatraženo pisano izjašnjenje o ovim pitanjima, što on nije učinio.

"Agović je 12. septembra otvorio bolovanje, a postoje dokazi da je nastavio da obavlja svoju funkciju, potpisuje određene ugovore i vrši direktorske poslove", naveo je on.

Prema njegovim riječima, Agović je 13. septembra, iako zvanično na bolovanju, potpisao jedan službeni akt u vezi predstojećeg skupa medijskih organizacija jugoistočne Evrope koji će biti održan 29. septembra.

Žilić je istakao da je takvo postupanje neprihvatljivo, te da predstavlja zloupotrebu instituta bolovanja.

Agović je pravosnažnom odlukom Suda BiH, 29. aprila vraćen na dužnost generalnog direktora BHRT-a, nakon njegove žalbe na odluku Upravnog odbora o smjeni sa te funkcije.

Sud BiH, ocijenio je da je odluka o Agovićevoj smjeni donesena bez ikakvih argumenata i potpuno nezakonito.

Upravni odbor BHRT-a, razloge za Agovićevu smjenu, obrazložio je prikrivenim gubicima BHRT-a od oko deset miliona KM, neplaćanjem poreza u visini od 270.000 KM, kršenjem Zakona o javnim nabavkama, te podizanjem revolving kredit koji znatno premašuje 10.000 KM koliko se smije podići bez saglasnosti Upravnog odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije