Mogu se ubrzati odluke o liberalizaciji viznog režima

Radiosarajevo.ba
Mogu se ubrzati odluke o liberalizaciji viznog režima

Osam ministara vanjskih poslova članica EU tvrdi kako bez odlaganja treba donijeti odluku o liberalizaciji viznog režima ispunjenjem preostalih uvjeta.

Ministri vanjskih poslova osam država članica Evropske unije uputili su 4. aprila pismo potpredsjedniku Evropske komisije Jacques Barotu, komesaru Evropske unije za proširenje Olliju Rehnu, te predsjedavajućem Vijeća EU, ministru vanjskih poslova Češke Republike Karelu Schwarzenbergu u kojem stoji da je, prema njihovoj procjeni, načinjen napredak u okviru individualnih mapa puta u zemljama zapadnog Balkana.

Ocjenjuju da su najznačajnije reforme načinjene u oblasti pravosuđa, slobode i sigurnosti. Smatra se da bez odlaganja treba donijeti odluku o liberalizaciji viznog režima čim se ispune preostali uvjeti, kao i kriteriji iz Uredbe Vijeća (EC) No 539/2001.

Ministri smatraju da, u skladu sa nedavnom zajedničkom izjavom ministara Frattinija i Žbogara, treba uzeti u obzir činjenicu da predstoje izbori za Evropski parlament kao i imenovanje članova nove Evropske komisije, te da to zahtijeva ubrzano donošenje odluka u vezi sa viznom liberalizacijom. Stoga, ministri vanjskih poslova pozivaju Evropsku komisiju da pripremi izvještaje o procjeni napretka do početka maja 2009. godine. U slučaju da procjena bude pozitivna, Komisija bi trebala Vijeću dati prijedlog o ukidanju viznog režima bez odgađanja.

Ministri su čvrsto uvjereni da se jedino na ovaj način može zaključiti procedura do kraja godine i ukinuti vizni režim za one zemlje koje su ispunile uvjete iz mapa puta do početka 2010. godine.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova Republike Estonije Urmas Paet, Republike Mađarske Kinga Gönez, Republike Italije Franco Frattini, Republike Latvije Maris Riekstins, Republike Litvanije Vygaudas Ušackas, Republike Poljske Radoslaw Sikorski, Slovačke Republike Miroslav Lajčák i Republike Slovenije Samuel Žbogar, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije