EU / Mogherini i Hahn: Genocid se dogodio prije 24 godine i još uvijek nas proganja

11. 07. 2019. u 09:31:00 Anadolija

Shares: 0

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn poručili su povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici da je zajednička dužnost svih sjećati se 11.jula, kao jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj historiji.

"Danas obilježavamo genocid u Srebrenici. Dogodio se prije 24 godine, ipak, ova tragedija nas još uvijek proganja. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvijek sjećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj historiji", naveli su Mogherini i Hahn u saopštenju. 

Evropski zvaničnici dodaju da je njihova odgovornost učvrstiti mir i osigurati stabilnu budućnost za sve narode koji žive u BiH i regiji.

"Moramo prevazići naslijeđe prošlosti. Nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Pokušaji prepravljanja historije u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugdje su neprihvatljivi. Sada kada je Bosna i Hercegovina izrazila želju da postane članica Evropske unije, prioritet je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promociji dijaloga i poštovanja", navodi se u saopštenju EU zvaničnika.

Mogherini i Hahn su poručili kako EU ostaje opredjeljena da podrži BiH u uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA