MO BiH: PS Vlasenica nije imala nalog, ali saradnja sa MUP-om RS je korektna

0
Radiosarajevo.ba
MO BiH: PS Vlasenica nije imala nalog, ali saradnja sa MUP-om RS je korektna
FOTO: Radiosarajevo.ba / Pripadnici Žarndarmerije MUP-a RS (arhiv)

Zbog korektnog informiranja javnosti, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine želi obavijestiti zainteresiranu javnost o događaju, koji je prošao bez ikakvog incidenta i nasilnog postupanja te u korektnoj profesionalnoj suradnji nadležnih vojnih i civilnih organa.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS - Policijske stanice Vlasenica kontaktirali su nadležne organe Vojne policije (VP) Oržanih snaga BiH, u utorak 9. oktobra 2021. godine, te upoznali VP da traže pripadnika OS BiH, vojnika A.Č., zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela - teško razbojništvo, na području Zvornika.

Zapaljiva retorika Milorada Dodika za govornicom: Spominjao Srebrenicu, Sarajevo, Izetbegovića...

Zapaljiva retorika Milorada Dodika za govornicom: Spominjao Srebrenicu, Sarajevo, Izetbegovića...

U kontaktu nadležnih organa VP OSBiH i odgovornih u PS Vlasenica, dogovoreno je da patrola civilne policije PS Vlasenica dođe u kasarnu „Rajlovac“ te priloži dokaze vezano za osumnjičenog pripadnika OS BiH.

Istoga dana, patrola PS Vlasenica došla je u kasarnu „Rajlovac“, no nije imala potpunu dokumentaciju za nadležno postupanje, te im je saopćeno da će vojnik A.Č. po završetku radnog vremena otići u Policijsku stanicu Vlasenica radi davanja izjave na okolnosti navedene u zapisniku.

Dana 10.11.2021. godine u 09.00 sati, A.Č. se dragovoljno javio u PS Vlasenica u svojstvu građanina, radi davanja izjave na pomenute okolnosti.

Smatramo da je suradnja OSBiH i pripadnika PS Vlasenica u ovom slučaju bila u potpunosti profesionalna i korektna, u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Ovom prilikom želimo istaći da OSBiH inzistiraju na vladavini prava i poštivanju zakona na cijelom teritoriju BiH, naravno i u slučajevima u kojima postoji osnov sunje da su pripadnici OSBiH napravili djela za koja trebaju biti procesuirana na odgovarajućim sudskim instancama.

Napominjemo da su sve lokacije OS BiH vojno-kontrolirana područja te se ulazak na njih može provesti samo u vrlo jasno propisanim i definiranim procedurama.

Vrlo jasno želimo naglasiti da nije bilo nikakvog pokušaja kršenja procedura i propisa, a pogotovu nasilnih ulazaka u vojno-kontrolirano područje, odnosno na lokaciju kasarne „Rajlovac“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH", navedeno je u saopćenju MO BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije