MMF zadovoljan dosadašnjim napretkom BiH

Radiosarajevo.ba
MMF zadovoljan dosadašnjim napretkom BiH

Misija međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zadovoljna je dosadašnjim razgovorima s predstavnicima entitetskog i državnog nivoa vlasti, kao i napretkom koji je iskazan u posljednje vrijeme, a koji se odnosi na znake oporavka privrede, povećanja proizvodnje i stope izvoza.

Ovo je rezime današnjeg susreta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande s delegacijom MMF-a na čijem čelu je šef Misije MMF-a za BiH Ron van Rooden.

Bevanda je za novinare, nakon susreta, kazao da je Misija konstatirala da je veliki dio ciljeva zacrtanih u junu 2013. ispunjen i ispoštovan.

„Fokusirali smo se i na ono što predstavlja određene fiskalne rizike i na period koji dolazi, s akcentom na pitanje šta je to što državne vlasti trebaju izvršiti. Napravili smo inventuru i locirali ono što je potencijalni rizik, a odnosi se na entitetske vlasti. Nadam se da će u narednom periodu kroz rad Misije i entitetskih vlasti doći do otklanjanja tih rizika“, rekao je Bevanda.

Misiju i njenog voditelja je informirao o situaciji kada je u pitanju globalni fiskalni okvir te izrazio iskrenu nadu da će on već sljedeće sedmice biti usvojen, a što će otvoriti prostor za usvajanje okvirnog proračuna na nivou države. Van Rooden je ponovio da je zadovoljan do sada urađenim, ali i naglasio da je pred BiH još mnogo izazova.

„Izvršenje ciljeva postavljenih u sklopu stand-by aranžmana je veoma dobro proteklo u oba entiteta, a prilično dobro napreduju i reforme u okviru programa. Ekonomija pokazuje znake oporavka, a i povećana je industrijska proizvodnja. Ipak, pred nama su značajni izazovi, posebno kada je u pitanju izvršenje budžeta za 2013. i planiranje onih za 2014“, istakao je Van Rooden.

Dodao je da, nažalost, oporavak privrede nisu pratili prihodi tako da je došlo do deficita u budžetima.  Podsjetio je da je 2014. izborna godina, a da rad na izradi budžeta za 2014. još nije u potpunosti počeo.

Delegacija MMF-a će naredne sedmice nastaviti razgovore s vladama na svim nivoima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije