MMF upozorava: Vrijeme za rebalanse kantonalnih budžeta

Radiosarajevo.ba
MMF upozorava: Vrijeme za rebalanse kantonalnih budžeta

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, Costas Christou, obratio se pismom predsjedavajućem Vijeću ministara Nikoli Špiriću, državnom ministru finansija Draganu Vrankiću, te entitetskim premijerima i ministrima finansija Miloradu Dodiku i Mustafi Mujezinoviću, odnosno Vjekoslavu Bevandi i Aleksandru Džombiću.

Uspješan prvi korak


U pismu se ističe zahvalnost na dobroj suradnji i uspješno usvojenim rebalansima budžeta, odnosno na mjerama štednje koje je preduzelo Vijeće ministara.

Christou, ipak, naglašava da je sve što je do sada urađeno predstavlja tek „prvi obećavajući korak ka implementaciji Vašeg programa koji podržava Međunarodni monetarni fond“.

Šef misije MMF-a upozorava bosanskohercegovačke zvaničnike da je neophodno čim prije krenuti u proces rebalansa budžeta na nižim nivoima vlasti.

„Pravovremeno provođenje dogovorenih mjera na svim nivoima vlasti će osigurati da kriterija izvršenja postavljeni za kraj septembra 2009. budu ispunjeni. Na taj način, MMF bi bio u mogućnosti da krene s misijom za prvi pregled u novembru te sastankom Odbora koji je predviđen za decembar. Uspješan završetak prvog pregleda bi do kraja godine omogućio doznačavanje i druge tranše sredstava po Stand-by aranžmanu“, stoji u pismu koje potpisuje Šef misije MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Problemi s kantonalnim budžetima


Pismo upućeno državnim i entitetskim vlastima predstavlja upozorenje da bez rebalansa budžeta kantona neće biti moguće dosljedno i uspješno provoditi mjere dogovorene Stand-by aranžmanom.

S tim u vezi, ministar finansija u Vladi Federacije BiH, Vjekoslav Bevanda, izjavio je u srijedu za „Dnevni avaz“ da kanton koji ne ispuni obaveze iz Stand-by aranžaman neće dobiti svoj dio novca iz prve tranše sredstava od MMF-a.

„To je od početka svima trebalo biti jasno. Pismo namjere je obavezujuće za sve. U ovom trenutku ne mogu reći jesu li kantoni ispunili te obaveze, jer su provjere još u toku, ali načelno, bez ispunjavanja uvjeta nema novca“, izjavio je Bevanda za „Avaz“.

Vremena sve manje


Rok za ispunjavanje obaveza kantonalnih vlada, shodno pismu namjere MMF-u, jeste 31. august ove godine. Kako naglašava Bevanda, ministarstvo finansija je već nekim kantonima poslalo upozorenja i zatražilo ispravke.

Sudeći prema MMF-ovom pismu i Bevandinim izjavama, očito je da ukupni proces uštede i ispunjavanja uvjeta iz Stand-by aranžamana neće ići lako, što zbog kompleksnog uređenja Bosne i Hercegovine i odnosa između viših i nižih nivoa vlasti, što zbog činjenica da mjere uštede izazivaju nezadovoljstvo velikog broja socijalnih kategorija i korisnika socijalne i drugih vrsta pomoći iz kantonalnih i entitetskih budžeta.

Vezano: Mujezinović: "Vjerujem da će kantoni na vrijeme donijeti rebalanse budžeta"

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije