MMF: Problematičan Zakon o zaštiti žiranata u FBiH

Radiosarajevo.ba
MMF: Problematičan Zakon o zaštiti žiranata u FBiH

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) izrazio je zabrinutost zbog eventualnog usvajanja Zakona o zaštiti  žiranata koji se nalazi u proceduri Doma naroda Parlamenta FBiH.

Prevareni žiranti vratili 25 miliona tuđih kredita

Šef Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Ron van Rooden u pismu premijeru Federacije Nerminu Nikšiću navodi da eksperti MMF-a smatraju da je predloženi zakon problematičan iz više razloga, uključujući i nejasan djelokrug i karakter njegove primjene kao i činjenice da bi isti bio kontraproduktivan u rješavanju visokog nivoa nekvalitetnih kredita u bankarskom sistemu.

“Zakon bi također ugrozio predvidivost bankarskog i pravnog sistema, najvjerovatnije povezao troškove kredita i tako nepovoljno uticao na ekonomske aktivnosti.” 

“U kontekstu nedavne Misije MMF-a koja je pružila tehničku pomoć na poboljšanju okvira za rješavanje nekvalitetnih kredita, naš tim stručnjaka je imao priliku analizirati prijedlog Zakona o zaštiti žiranata u Federaciji BiH. Ovaj prijedlog zakona, koji je već usvojen u Predstavničkom domu FBiH, bi, zbog ukidanja institucija žiranta, kao efikasnog načina naplate, u znatnoj mjeri limitirao kreditore u naplati svojih potraživanja”, kaže se u pismu šefa Misije MMF-a  za BiH. 

Na kraju pisma MMF savjetuje da se ne ide u daljnju proceduru usvajanja ovog zakona u sadašnjoj formi i izražava spremnost za razgovare o mogućim izmjenama zakona da bi osigurali funkcionalan i efikasan bankarski i pravni sistem u FBiH. Kopija pisma MMF-a dostavljena je guverneru Centralne banke BiH Kemalu Kozariću i direktoru Agencije za bankarstvo FBiH Zlatku Baršu.

Federalni premijer Nikšić je pismo MMF-a proslijedio predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta FBiH Radoju Vidoviću navodeći da se kod razmatranja Prijedloga zakona o zaštiti žiranata  u FBiH, koji bi trebao biti razmatran na jednoj od narednih sjednica,  uzmu u obzir stavovi MMF-a. Kopiju pisma MMF-a  i  svoju preporuku premijer Nikišić je dostavio i predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehimu Škaljiću.

Novinska agencija Fena podsjeća da je zakon o zaštiti žiranata koji je predložila poslanica Aida Čikić, usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Kako je Čikić, prilikom predlaganja obrazložila, zakon predviđa da banke jače obavežu glavnog dužnika na vraćanje kredita, a da u slučaju njegove neodgovornosti, na obavezama žiranta insistiraju u krajnjoj mjeri. Čikić je prilikom predlaganja zakona rekla da bi ovakav zakon bio prijelazno rješenje do glavnog cilja - ukidanja institucije žiranta.

Protiv usvajanja ovog zakona je bankarski sektor čije su zvanične ocjene da je Prijedlog zakona neodrživ, pravno neutemeljen, nepotreban i nestručno napisan. Njegova primjena vodila bi smanjenju kreditne aktivnosti i rastu kamata, što je destimulirajuće za ukupnu privrednu aktivnost, i za oporavak lične potrošnje, a što je bh. ekonomiji najmanje potrebno, navode bankari.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije