Mladima olakšana kupovina prve nekretnine u KS: Evo i koliko kvadrata bez poreza

0
Radiosarajevo.ba
Mladima olakšana kupovina prve nekretnine u KS: Evo i koliko kvadrata bez poreza
Foto: Unsplash / Ilustracija

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila Nacrt zakona o porezu na nekretnine koji će obradovati sve one koji prvi put kupuju stan, ali i vanbračne zajednice. O čemu se radi objašnjavaju zastupnici Naše stranke Vildana Bešlija i Vibor Handžić koji su i predlagači.

„Radi se o tome da postoje određene kategorije stanovništva koje su oslobođene plaćanja poreza na promet nekretnina. Pod određenim uslovima tu spadaju bračni partneri, ali pod istim tim uslovima nema vanbračnih. Oni su sad dodati. Zakon o porezu na nekretnine je time sada usklađen s Porodičnim zakonom Federacije BiH“, kaže Bešlija.

Vibor Handžić ističe odredbu kojom se od sada osobe do 38 godina kad prvi put kupuju stan oslobađaju plaćanja poreza za 45 kvadrata tog stana. Do sada su bile oslobođene 30. To se odnosi na prvog člana domaćinstva, a na svakog narednog se broj kvadrata povećava za 15.

Matursko veče udar na džepove roditelja: Koliko je novca potrebno izdvojiti za ovo slavlje?

Matursko veče udar na džepove roditelja: Koliko je novca potrebno izdvojiti za ovo slavlje?

„Praktično, to znači da sada neki par, ukoliko oboje stupaju u kupovinu nekretnine po prvi put, bivaju oslobođeni plaćanja poreza na 60 kvadrata tog stana. To je ono što vjerujem da će mnoge ohrabriti da se osamostale, ali i pozitivno utjecati na povećanje nataliteta“, kaže Handžić.

Također, važno je spomenuti da je na inicijativu Handžića porez na naslijeđe za nasljednike drugog reda smanjen na pet posto s dosadašnjih osam, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije