Mladićevu kuću u Sarajevu srušili njegovi artiljerci

Radiosarajevo.ba
Mladićevu kuću u Sarajevu srušili njegovi artiljerci

U Humskoj ulici 562
, u sarajevskom naselju Pofalići, do rata je živjela porodica ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) optuženog za genocid u Bosni i Hercegovini, kojem se danas počelo suditi u Haškom tribunalu (ICTY).

Kako se uvjerila ekipa agencije Anadolija, tamo se danas nalaze ostaci porušene kuće s dva ulaza. Jedan je do agresije na BiH koristila Mladićeva porodica, dok je drugi dio kuće pripadao njegovom rođaku Boganu.

Novi vlasnici rijetko dolaze

Kuća je srušena tokom agresije na BiH. Paradoks je da su je srušile granate upravo Mladićevih artiljeraca s brda oko Sarajeva; Mladić je bio taj koji je naređivao da se tuku sarajevska naselja „gdje ima malo srpskog življa“.

Uz suteren kuće, danas se nalaze razbijene flaše, kamenje i ostaci građevinskog materijala...  Prije rata, bila je to lijepo uređena dvospratnica.

Mladićeve komšije ispričale su nam da je kuća prodata prije izvjesnog vremena. Ali, novi vlasnici rijetko se tu pojavljuju. Raščistili su ruševine i ponovo priključili električnu energiju.

Jedan od Mladićevih prijeratnih komšija priča da ga je upoznao u lovu u okolici Kalinovika, u jugoistočnoj Bosni. Tada nije znao da su komšije.


Ratna slika Ratka Mladića (Arhiv, Radiosarajevo.ba)

"Sjedili smo jedan do drugog. Pitao me je odakle sam. Kazao sam da sam iz Pofalića. On je tada rekao: Pa, mi smo zemljaci i ja tamo imam kuću. U to vrijeme bio je major. Kasnije je otišao na službu u Makedoniju", prisjeća se Mladićev bivši komšija.

Kada se vratio iz Makedonije, nastavlja izjavu komšija za Anadoliju, a prije nego će otići na ratište u Hrvatsku, vidjeli su se ponovo, ali ovaj put na Pofalićima.

Mladić se raspitivao za kuću

"Tada je već imao čin pukovnika. Kao da sam nešto naslućivao, nazvao sam ga generalom. Pitao me: Zemljače, gdje si, hajmo na piće. Znakovito, otišli smo u kafanu Ravna Gora, kojoj je ime nadjenuo Vojislav Šešelj. Kao generala Jugoslavenske narodne armije (JNA) pitao sam ga na što ga asocira ime Ravna Gora, misleći, naravno, na četnike.

No, na moje zaprepaštenje on je dogovorio  kako se istina o Čiči, tj. o četničkom vođi Draži Mihailoviću, nikada nije pričala, ali da će se sada pričati! Bilo mi je jasno da je on više četnik, nego oficir multietničke JNA", kazao je Mladićev bivši susjed.

Mladić se o kući svoje porodice u Pofalićima raspitivao prilikom susreta sa ambasadoricom BiH u Holandiji Mirandom Sidran-Kamišalić nakon što je izručen Haškom tribunalu prošle godine, javila je agencija Anadolija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije