Mladić prolongirao izjašnjenje o krivnji

Radiosarajevo.ba
Mladić prolongirao izjašnjenje o krivnji

Mladić se danas nije izjasnio o optužnici, a naredno ročište kada će to morati učiniti zakazano je za 4. juli u 10 sati.

 

11:12 Na Orijevo pitanje Mladiću da li želi još nešto reći u otvorenoj sjednici, Mladić je rekao kako želi dodati još nešto o svom zdravstvenom stanju, ali na zatvorenoj sjednici i time je prijenos iz Haškog tribunala završen za javnost.

11:07 Pauza je završena. Sudija je ponovio kako Mladić ima na raspolaganju 30 dana za traženje svih dokumenata potrebnih za nastavak suđenja.

11:02 Advokat Aleksić je zatražio kratku pauzu za konsultaciju sa optuženim i očekuje se početak nastavka ročišta.

10:47 Nakon što je sudija Orie Mladiću pročitao optužnicu pitao je Mladića da li želi da se danas izjasni o pročitanim tačkama optužnice ili će to uraditi u roku od 30 dana koliko iznosi posljednji rok za izjašnjavanje, te dodao kako je naredno ročište zakazano za 4. juli ove godine.

Mladić: "Želio bih da prije toga dobijem napismeno ove gnusne optužbe, da ih pročitam i razmislim otome sa advokatom i da shvatim sve te monstruozne riječi za koje nikada nisam čuo", te dodao kako mu za izjašnjavanje treba više od 30 dana.

10:31 Sudija Orieu je bez obzira na to počeo sa čitanjem optužnice. Haško Tužilaštvo Mladića tereti, u 11 tačaka, za genocid, zločine protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

10:25 Aleksić je rekao sudu kako je sa optuženim prišao optužnicu, ali je Mladić, opet pozivajući se na zdravstveno stanje, a na pitanje sudije da li želi da mu se optužnica pročita Mladić je rekao: "Ne želim da mi se čita optužnica ni u jednom slovu, ni u jednoj rečenici." 

10:13 Mladiću su pročitana prava koja će uživati tokom postupka suđenja, nakon čega je izjavio kako je njegovo zdravstveno stanje ipak loše te da teško shvata šta mu je 'djevojka' sve pročitala.

10:13 Nakon što se izjasnio na kojem jeziku želi da mu optužnica bude pročitana (Srpski ili Makedonski), predstavio se sudu riječima: "Ja sam general Ratko Mladić." 

Mladić je sudiji Alfonsu Orieu, koji će voditi postupak do početka suđenja, potvrdio da je njegovo zdravstveno stanje za nastavak čitanja presude zadovoljavajuće i rekao je kako sudije 'mogu produžiti'.

10:05 Počelo je ročište na kojem će Ratki Mladiću, uhapšenom 26. maja, nakon 16 godina bijega, biti pročitano 11 tačke optužnice za koje bi se trebao izjasniti o krivnji.

Pretpostavlja se da će haški optuženik Ratko Mladić na svom prvom pojavljivanju pred ICTY-em tražit će u petak odgodu o očitovanju o optužnici, javljaju beogradske Večernje novosti, a informaciju je za Srnu potvrdio i Mladićev advokat Miloš Šaljić.  Prema Statutu ICTY-ja optuženi se mora izjasniti u roku od 30 dana od pojavljivanja u sudnici. Ako to ne učini, sud evidentira kako se optuženik izjasnio da se ne osjeća krivim. Inače, tajništvo Haškog suda imenovalo je srbijanskog advokata Aleksandra Aleksića Mladićevim privremenim pravnim zastupnikom. On će ga zastupati sve dok se Mladiću ne imenuje stalni odvjetnik. Postupak do početka suđenja vodit će holandski sudac Alfons Orie.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije