Mladić odsutan zbog bolesti

Radiosarajevo.ba
Mladić odsutan zbog bolesti

U pismenoj izjavi upućenoj Haškom tribunalu, Ratko Mladić je najavio da neće prisustvovati ročištu zakazanom za 10. novembar zbog bolesti. 

Na tom ročištu se Mladić trebao izjasniti o izmijenjenoj optužnici. 

"Razumijem da imam pravo prisustvovati svim sjednicama suđenja protiv mene, međutim odričem se tog prava danas i dajem svoje dopuštenje da se sudski postupak nastavi u mome odsustvu, ali u prisustvu mog advokata odbrane“, naveo je Mladić u svojoj izjavi.

Prema optužnici Haškog tužilaštva, Mladiću se na teret stavlja genocid nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i genocid nad nesrpskim stanovništvom u još osam bosanskih općina počinjen 1992. godine.

Mladić je optužen i za progon Bošnjaka širom BiH, kao i za teroriziranje stanovnika Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje osoblja UN-a za taoce, od 1992. do 1995. godine. Uhapšen je u Srbiji u maju ove godine, nakon dugogodišnjeg bjekstva.

Statusna konferencija biti će održana 10. novembra bez prisustva optuženog Mladi?a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije