Mladić iz Gruda preživio ubod od 90 stršljenova

Radiosarajevo.ba
Mladić iz Gruda preživio ubod od 90 stršljenova
Foto: Pinterest / Ilustracija / Azijski stršljen
25-godišnjak iz Gorice u petak je preživio ubod oko 90 stršljenova, inače jako opasnih kukaca koji u nekim slučajevima s jednim ubodom kod pojedinaca mogu izazvati smrt.

Mladić je zaprimljen na hitni prijem u Dom zdravlja Grude u jako tešku stanju, otežavajuće okolnosti su bile te što su ga stršljenovi izboli po glavi, ali svjesnom i brzom reakcijom doktora iz Doma zdravlja Grude izbjegnut je najgori moguć scenarij, saznaje portal Grude Online.

Nakon što je mladić stabilizovan u Domu zdravlja Grude upućen je u CUM Mostar gdje su ga nakon obrade poslali na kućno liječenje.

Ovo nije jedini slučaj ove godine da stršljenovi napadaju na čovjeka, u Domu zdravlja Grude imali su više težih intervencija nad pacijentima koji su bili životno ugroženi upravo zbog uboda stršljena.

Ubod stršljena u suštini nije smrtonosan, ali izuzeci postoje kad su u pitanju alergične osobe, a kod pojedinih osoba opasni mogu biti i ubodi u usta i grlo zbog mogućnosti naticanja i gušenja.

 U svakom slučaju, ako dođe do stršljenova uboda, ili više njih, najbolje je hitno potražiti ljekarsku pomoć i izbjeći moguće probleme. 

Kako bi se izbjegli mogući ubodi i problemi, stršljene treba izbjegavati, ako znamo gdje se nalazi njihova staništa, ni u kojem slučaju ga dirati, rušiti ili paliti jer to može izazvati napad.

Ukoliko postoji sumnja da je u blizini vašeg djelovanja onda bi bilo poželjno posuditi adekvatnu opremu kod pčelara koja bi vas zaštitila od mogućeg uboda ovoga kukca, prenosi Srna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije