Mladi pobijedili u borbi za Erasmus +

Radiosarajevo.ba
Mladi pobijedili u borbi za Erasmus +

Demokratski omladinski pokret kao organizacija koja je za pristupanje Bosne i Hercegovine ERASMUS+ programu skupila je preko 8000 potpisa, te koja je lobirala za rješavanje ovog problema kod OHR-a, Delegacije Evropske unije i kod nadležnih ministarstava čestita svim mladim ljudima u BiH pobjedu u borbi za ERASMUS+.

Studenti i srednjoškolci iz cijele Bosne i Hercegovine su uspješno stvorili pritisak na strukture vlasti i uspjeli su da nagovore nadležne političare da uprkos određenih nesuglasica ipak pristanu da BiH učestvuje u ovom programu, stoji u saopštenju ove organizacije.

„Naša peticija sa preko 8000 potpisa, naše prozivanje odgovornih i konsultiranje OHR-a, te Delegacije Evropske unije u BiH su ipak na kraju urodili plodom. Zajedno sa drugim studentskim grupacijama smo uspjeli da skrenemo pažnju javnosti na ovaj problem i da kroz javno mnijenje utičemo na politiku kako bi se ispunili naši zahtjevi i kako bi se odgovorni političari dogovorili da riješe ovo pitanje.

Naš angažman i rezultat su dokazi da mladi ipak mogu utjecati na politiku i mijenjati određene okolinosti, ali samo ukoliko skupe snage i hrabrosti da se pokrenu i da uzmu budućnost u svoje ruke.

Moramo također spomenuti da je žalosna činjenica da su studentski parlamenti i druge omladinske organizacije koji se velikim djelom finansiraju iz budžeta i prihoda od studenata šutili dok su organizacije bez ikakvih finansija i samostalni studenti rješavali i riješili ovaj problem koji se tiče nas i svih budućih generacija studenata i srednjoškolaca. Vrijeme je da i te organizacije preuzmu odgovornost i da se umjesto pohoda i izleta bave poboljšanjem uslova studiranja i obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini. Mi kao neprofitna i volonterska organizacija ali i studenti koji su mimo nas se samoorganizirali su pokazali kako se treba raditi i kako se uspijeva u radu.

Na kraju moramo naglasiti da je borba za bolje obrazovanje tek počela i da je ERASMUS+ prvi korak u našim nastojanjima za reformisanje obrazovnog sistema. Pozivamo sve mlade ljude i omladinske organizacije da se priključe ovoj borbi ili da se samoorganiziraju kako bi i oni utjecali na poboljšanje.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije