Mladenov i Žbogar: U BiH odmah treba formirati vlast

Radiosarajevo.ba
Mladenov i Žbogar: U BiH odmah treba formirati vlast

Ministri vanjskih poslova Bugarske i Slovenije Nikolaj Mladenov i Samuel Žbogar naglasili su u ponedjeljak uvečer u Sarajevu da je potrebno što prije okončati ovaj proces i formirati vlast u Bosni i Hercegovini na svim nivoima te započeti s ispunjavanjem preuzetih obaveza kako bi bio nastavljen napredak BiH na putu prema evropskim integracijama.
 
Ministri su prilikom susreta koji su imali s profesorima i studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i predstavnicima nevladinih organizacija u BiH, zvaničnog naziva "BiH i EU", naglasili da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te da se za to zalažu i države susjedi. Apelirali su na bh. političare da što prije formiraju vlast, a građanima ove države poručili da imaju pravo tražiti od bh. političara da preuzmu odgovornost i formiraju vlast jer su ih oni i izabrali.     

Ministar Mladenov je naglasio da će sve države članice EU pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu prema EU, ali BiH treba ispuniti kriterije poput dogovora u vezi s državnom imovinom, popisom stanovništva i provedbom odluke Evropskog suda za ljudska prava. Dodao je da je ta poruka prenesana ranije danas i ovdašnjim zvaničnicima i liderima političkih partija.
 
Ministar vanjskih poslova Slovenije Žbogar naglasio je da je ulazak u EU strateški interes za BiH, te da ova država nema više vremena za gubljenje  na svom putu prema EU.
 
On je mišljenja da EU treba Bosnu i Hercegovinu prihvatiti kao posebnu  zemlja kojoj treba poseban tretman, ali i stava da nova vlast ove države čim bude imenovana treba izraditi nacrt za budućnost u kojem će navesti konkretne aktivnosti koje je spremna poduzeti prema EU.  
 
Večerašnji susret s mladima ministri su označili kao jedan od najznačajnijih koje su imali za ove posjete BiH „jer je u mladima budućnost ove države“.
 
Susret je iskorišten i za čestitku u povodu Međunarodnog dana žena (8. mart) svim ženama u BiH „koje su uvijek bile simbol ustrajnosti i imale sposobnost kompromisa“.

"To su sve kvalitete koje su jako potrebne u EU", rečeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije