Mladen Ivanić: Neće biti rata, građani su pametniji od lidera

Radiosarajevo.ba
Mladen Ivanić: Neće biti rata, građani su pametniji od lidera
AA / Mladen Ivanić
Mladen Ivanić, lider Partije demokratskog progresa i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je večeras kako građani mogu mirno spavati, jer „rata neće biti“.

Odgovarajući na pitanje „da li će biti rata“, kazao je:

Ne, neće biti rata zato su građani mnogo tolerantniji i pametniji od svojih lidera. Znam da ima luđaka i ekstremnih grupa na svakoj strani koji bi sutra mogli napraviti svašta, ali rat ne odgovara većini, građanima, možda nekim liderima... Rat je uvijek šteta za ljude, a lideri su ti koji se izvuku.“

Na insistiranje novinara i na pitanje "ako do rata u BiH dođe, kako će završiti", Ivanić je istaknuo:

"Kako bi završio? Kao i svi ratovi... bez pobjednika, s desetinama hiljada mrtvih."

Komentirajući eventualni referendum o otcjepljenju Republike Srpske i da li je današnji referendum o 9. januaru uvertira za ovaj, on je u emisiji Pressing na N1 odgovarao prilično nejasno, samo kazavši kako se taj referendum neće dogoditi ni sljedeće, a ni 2018. godine, jer nema političkih predispozicija za takvo nešto.

Kada su ga upitali i zašto je Srbija bila protiv ovog referenduma, rekao je:

Srbija nije mogla drugačije od ovog što je rekla. Istina, i ja sam bio zaprepašten kad sam vidio da komunikacije između Banje Luke i Beograda o ovom referendumu nije bilo, to je meni bilo iznenađenje. Srbija je ipak dodala 'mi ne možemo protiv volje srpskih vlasti i zato ne možemo ništa učiniti da to zaustavimo' – i to je meni jedna potpuno logična poruka.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije